Article

Adéu a un garatge històric

maig 4, 2017

Júlia Costa / El Garatge Ramírez, del carrer Poeta Cabanyes, ja ha desaparegut. El seu aspecte era decadent des de fa molts anys però el local té un passat farcit d’història.

L’any 1908 es va fundar el Partit Radical, del senyor Lerroux. Va néixer d’una escissió amb el partit de Nicolás Salmerón el qual tenia un caire molt més catalanista. Salmerón va morir l’any 1908, es va donar el seu nom al carrer Gran de Gràcia, molta gent gran del meu temps jove encara en deia el carrer Salmerón.

garage ramirez

El Garatge Ramírez es convertirà en pisos / Júlia Costa

El mateix any 1908 es va obrir l’Ateneu Republicà Radical del Poble-sec, al carrer Cabanyes, 33-35, a l’edifici que després va ocupar el garatge i on ja hi havia un petit teatre. Malgrat el tarannà del senyor Lerroux s’hi feien algunes activitats en català, com ara teatre. Es van acollir allà grups diversos, d’ideologia esquerrana radical com ara la Juventud Republicana Radical, el Grup Anticlerical Benèfic de Barcelona o l’Agrupació Radical Claridad. En els anys trenta hi tenen la seu l’Associació de Treballadors del Ram Alimentari i el seu Sindicat Únic i el Sindicat Únic de la Fusta Elaborada o el dels Obrers Camperols. Durant la guerra s’hi van fer conferències, sobre pedagogia racionalista i fins i tot sobre la revolució sexual. Després de la guerra hi va haver un dels tallers que els Mobles la Fàbrica tenien pel barri. Més endavant, abans de ser garatge, hi trobem un negoci de compra-venda de cotxes de segona mà. Es veia venir que un dia o un altre desapareixeria. El que potser no era tan previsible és que allà ens hi fessin pisos a preu d’or. La promoció dels futurs apartaments, en castellà i anglès, es pot trobar per la xarxa. La promoció fins i tot aprofita el passat de l’indret i explica que es construeixen en el lloc de un antiguo teatro del siglo XIX.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .