Article

Al cor de les pròpies tenebres

març 19, 2014

Delirant i reveladora road movie per Galícia escrita per un mestre de la literatura fantàstica, David Roas i editada per Cedaya.

L'estratègia del Koala, Ed:

L’estrategia del Koala, de David Roas. Ed: Cadaya

@jordillavore / David Roas (Barcelona, 1965) és probablement el major teòric sobre el fantàstic que tenim al nostre país. Fruit de les seves investigacions, són obres avui imprescindibles com Hoffmann en España (2002), De la maravilla al horror. Los orígenes de lo fantástico en la cultura española (1750-1860) del 2006, La sombra del cuervo. Edgar Allan Poe y la literatura fantàstica española del siglo XIX (2011) o l’assaig que obtingué el IV Premi Málaga d’Assaig, Tras los límites de lo real. Una definición de lo fantástico (2011). Roas té, a més, una clara vessant de producció literària i és sobre aquesta de la que us parlaré avui, gràcies a la recent publicació de La estrategia del koala (Candaya), una novel·la que no us podeu pas perdre.

El nom d’aquest autor sempre ha estat lligat al relat: recordem, per exemple Horrores cotidianos (2007) o Distorsiones (2010), que va rebre el VIII Premi Setenil al millor llibre de contes d’aquell any. No obstant, al 1996 ja ens va regalar una novel·la negra per entregues sota el títol de Celuloide sangriento, que mereixeria, sens dubte, una reedició en paper. La estrategia del koala es podria considerar, no obstant, la verdadera opera prima de l’autor en el camp de la novel·la.

El protagonista, Marcos Fontana, rep l’encàrrec de realitzar un llibre de cròniques personals sobre els fars gallecs (el propi autor té fortes arrels gallegues). Amb aquest inici que resultaria tediós i avorrit en mans d’un autor qualsevol; Roas basteix una delirant road movie amb tocs fantàstics (un coleòpter com a copilot, pops, coales i feixistes). L’obra destil·la una sorda ràbia i un humor cínic que ens durà a reflexionar sobre la certesa de la memòria (viscuda i històrica) i la colpidora influència de la família en el bastiment de la identitat pròpia amb el brau Atlàntic com a teló de fons.

Jordi Llavoré
@jordillavore

Blog ‘El Cuerpo del Horror’

https://twitter.com/jordillavoreCopyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .