Article

Ara fa anys / 1814, desapareix l’ermita de Sant Bertran

juny 27, 2014

Les tropes napoleòniques van destruir l’ermita

Xavier Rodríguez / Des de temps immemorials hi va haver un camí que unia la ciutat de Barcelona amb el barri de pescadors de Fraga (que el segle XIX rebé el nom de Can Tunis) i amb la Mare de Déu del Port. Al peu del penya-segat, al començament del camí que passava pel Morrot, hi havia l’ermita de Sant Bertran.
1803. Aquarel·la de Les Hortes de Sant Bertran

1803. Aquarel·la de Les Hortes de Sant Bertran

A redós d’aquesta ermita, en l’espai comprès entre el que llavors era la platja –on avui dia hi ha la plaça de les Drassanes– i fins a l’actual placeta d’El Molino, va créixer una important activitat agrícola, especialment després que el segle XIII s’assecà la llacuna del Cagalell, i es formaren les Hortes de Sant Bertran.

A més, la proximitat de les múltiples pedreres de Montjuïc va propiciar la creació de bòviles i altres indústries dedicades als materials per a la construcció. El segle XVIII, la zona es convertí en un lloc idoni per establir-hi prats d’indianes –camps situats a prop de fàbriques dels teixits denominats indianes, de cotó estampat, on s’hi bullien, blanquejaven i assecaven– perquè gaudien de prou aigua com per fer aquestes tasques, era molt pròxima a les fàbriques del Raval. La situació geogràfica a la vora del mar, va afavorir el contrabandisme, a mitjans dels segle XIX. Les Hortes de Sant Bertran també foren zona d’esbarjo, tant per les fonts que hi havia al pendent de la muntanya de Montjuïc, com pel litoral que fou la platja dels barcelonins, després de la construcció de la Ciutadella. Però els banys desaparegueren quan el creixement del port el va expandir cap al peu de la muntanya, a finals del segle XIX.

No tenim imatges del temple existent, tan sols n’hi una referència molt esquemàtica en els plànols de la ciutat dels segles XVII al XIX. Aquella ermita medieval originària, que va acabar donant nom al front litoral del barri del Poble-sec, les Hortes de San Bertran, va ser destruïda a les acaballes de la guerra de Francès (1808-1814), quan les tropes napoleòniques la varen arrasar, en la seva retirada. De la desaparició de l’ermita de Sant Bertran fa 200 anys.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .