Article

Ara fa anys… 1854, 1859, 1869, 1874. Dates importants per al Poble-sec, més enllà del tricentenari

gener 29, 2014

2014 és un anys que comença farcit de celebracions relatives al tricentenari del setge de Barcelona de 1714 en la Guerra de Successió; però també és un any que ens permet rememorar diverses de les dates clau en el naixement de barri del Poble-sec. Ho repassem a la secció ‘Ara fa anys‘ de ZONA SEC.

ara_fa_anys

A d’alt, les Hortes de Sant Bertran (1846) i, a baix, el Morrot (1877) / Dibuixos de Lluís Giralt, abans d’edificar-se el barri.

Fins a mitjan del segle XIX, la zona que en l’actualitat és el barri del Poble-sec era un paisatge de torrenteres que baixaven de Montjuïc, en les parts més elevades, i un pla d’hortes i maresmes en les franges inferiors, més o menys en el territori que avui ocupa l’avinguda del Paral·lel.

En l’època romana de Barcino, la línia de mar tenia una petita badia que anava des del peu de Montjuïc fins a l’actual part baixa de la Rambla, entrant per les Hortes de Sant Bertran, l’extrem litoral del Raval i les Drassanes, fins a la zona de les tres xemeneies. Amb el pas dels segles, aquesta línia litoral va anar progressant cap a mar, fins a finals del segle XIX, és a dir, fins on avui dia hi ha la plaça del Carbó i les Drassanes. A mitjan segle XIX, hi havia una zona de maresmes en tot el pla que anava des de l’actual començament de les Rondes fins a la zona del portal de Santa Madrona. A més dels torrents que baixaven de Montjuïc, que es recollien en el de les Taronges, la part baixa de l’actual Poble-sec també tenia aigües que venien de la riera de Magòria i de la Bargalló. Des que en el segle XIV es va construir la muralla, les aigües que es recullen per la seva part externa, des del portal de Tallers, també acabaven anant a parar a les maresmes del la zona litoral de l’actual Paral·lel.

Com en totes les ciutats emmurallades, la regió perimetral dels murs no era edificable, i, per tant, era territori dedicat principalment a les feines rurals. A més, des de la construcció en el segle XVIII de la fortificació actual del castell de Montjuïc, aquest també tenia delimitada una zona perimetral on tampoc no es podia edificar.

L’any 1854 (fa 160 anys) s’inicia l’enderroc de les muralles de la ciutat de Barcelona. I cinc anys després Ildefons Cerdà fa el pla urbanístic que es va acabar aplicant al Pla de Barcelona. Però la zona del futur Poble-sec, tot i estar fora de l’espai de l’antiga muralla, en resta al marge; precisament perquè bona part entrava dins de la zona perimetral del castell de Montjuïc.

El 1869 (fa 145 anys) la tercera zona d’influència del castell de Montjuïc (que abastava fins a l’actual carrer de Vila i Vilà) fou suprimida; i això va permetre de construir fins al límit dels actuals passejos de Montjuïc i de l’Exposició. De tal manera que el 1874 (fa 140 anys) va començar la urbanització de l’actual barri del Poble-sec. Sembla que l’illa de cases compresa en els actuals carrers de Salvà, Blai, Poeta Cabanyes i Paral·lel fou la primera a delimitar i la primera casa fou el número 58 del carrer de Salvà. De la construcció de la primera casa del Poble-sec, ara fa 140 anys.

Xavier RodríguezCopyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .