Article

Ara fa anys: Primer Festival de la Infància de Barcelona

desembre 28, 2013

Del 20-12-1963 fins el 6 -01-1964: Primer Festival de la Infància de Barcelona

El Festival de la Infància de Fira de Barcelona arriba fidel a la seva cita de cada Nadal amb totes les famílies de Catalunya. A la secció Ara fa anys de ZONA SEC, retrocedim mig segle per recordar la seva primera edició l’any 1963.

Els nens han estat els protagonistes al llarg de mig segle de festival

Els nens han estat els protagonistes al llarg de mig segle de festival / Agències

El primer Festival de la Infància de Barcelona va desenvolupar-se del 20 de desembre de 1963 fins al dia de Reis de 1964. Va ocupar el palau número 1 de la Fira de Mostres de Montjuïc, i estava organitzat per la Campanya Benèfica de Ràdio Nacional d’Espanya a Barcelona. Aquesta campanya era una iniciativa de l’actor Emili Fàbregas, conegut popularment com Senyor Dalmau, i el locutor de l’emissora Joan Viñas, que en aquell moment ja tenien una trajectòria de quinze anys amb la seva activitat anual de recollida de joguines, per tal que cap nen no es quedés sense el seu regal de Reis.

El Festival de la Infància pretenia ser una manifestació en què s’ajuntessin factors pedagògics i recreatius. En paraules de La Vanguardia del dia anterior a la inauguració, i amb la retòrica del moment: “Es tracta d’una gran manifestació en què s’uneixen les coses pedagògiques i les culturals amb les socials i amb les econòmiques. Si la conjunció resulta feliç, tal com esperen els organitzadors, aquests quedaran plenament satisfets, perquè tindran la seguretat d’haver posat el seu empeny i desig, la seva vocació i el seu esforç, al servei d’una obra transcendent i duradora”. Joan Viñas ho deia d’una forma més senzilla: “pretenem trobar una nova fórmula compendi dels fins de la nostra campanya: distreure i educar els nens, en favor dels seus amics malalts i necessitats”.

Enguany se celebra el 50è aniversari del festival

Enguany se celebra el 50è aniversari del festival

Tot i això i havent passat cinquanta anys des d’aquells propòsits inicials, cal pensar que l’objectiu de transcendència i duració d’aquest esdeveniment el varen assolir fa ja uns quants anys. Les formes i els continguts d’aquesta cita infantil han anat canviant a través dels anys; però sempre han anat aconseguint, generació rere generació, fer del festival de la Infància un focus d’atracció de la canalla de tot aquest dilatat període.

¿Qui no ha participat d’una o altra forma a fer que els seus infants gaudissin d’un dia especial, ple d’activitats singulars al recinte de Montjuïc, malgrat les hores de llargues cues, del fred que es passava en determinats punts del recinte? Com diu la promoció de 2013, el Festival de la Infància és un esdeveniment tan vinculat amb les festes nadalenques com la sopa de galets, el sorteig de la Grossa o la cavalcada de Reis. Malgrat el pas dels anys, dels canvis en l’oferta de lleure i en els gustos dels infants, el Festival continua sent un referent per a tots; perquè molts dels nens que varen participar en les primeres edicions després han estat pares i han dut els seus fills, i fins i tot, uns o altres, a les generacions posteriors, a participar de les múltiples activitats que s’ofereixen el totes les edicions del Festival. I la millor prova del seu èxit és que molts parcs infantils de Nadal han anat sorgint al llarg del temps en moltes ciutats i viles del nostre país, prenent com a model el de Barcelona. D’aquella primera edició del Festival de la Infància, ara fa 50 anys.

Xavier RodríguezCopyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .