Article

Ara fa anys / El museu d’art més important de Catalunya

desembre 2, 2014

11.11.1934. Inauguració del Museu dArt de Catalunya (MNAC), fa 80 anys.

Xavier Rodríguez / Un cop havia tingut lloc l’exposició universal de 1929, molts dels edificis construïts havien de servir per situar-hi nous tipus d’activitats, sovint ben diferents de les que havien tingut en el desenvolupament de la mostra. Un cas molt important és el del Palau Nacional, edifici principal de l’exposició, al capdamunt del recinte expositiu, amb una privilegiada vista panoràmica sobre la ciutat de Barcelona. Calia donar al palau un ús important; i així fou, ja que des de l’any 1934 acull la col·lecció més important dart català, medieval i modern.

museu-nacional-dart-de-catalunya-in-barcelona-620x330

De la inauguració del Museu d’Art de Catalunya, que és l’actual MNAC, fa 80 anys

El 1880 es va inaugurar, a la capella de Santa Àgata, el Museu Provincial d’Antiguitats. Després de l’exposició universal de 1888, es creà el Museu Municipal de Belles Arts de Barcelona, el 1891, amb seu al Palau de Belles Arts, tot reaprofitant un dels millors edificis del certamen. El 1915 la col·lecció fou traslladada a l’antic arsenal del parc de la Ciutadella –actual Parlament de Catalunya–, i es va passar a denominar Museu dArt i Arqueologia. En aquesta època del Museu, fou quan, sota la supervisió de l’Institutd’Estudis Catalans, la Junta de Museus de Catalunya, la Mancomunitat i, més endavant, la Generalitat, moltes de les obres romàniques que s’havien anat rescatant de petites esglésies pirinenques –on corrien el perill tant de deteriorament com de ser malvenudes a col·leccionistes o museus de diversos països del món–  es varen incorporar al fons delMuseu i passaren a enfortir una de les col·leccions dart medieval més important d’Europa.

La col·lecció es va traslladar al Palau Nacional entre el 1931 i el 1934. Joaquim Folch i Torres va dirigir el projecte de crear un espai on, per primera vegada, es poguessin veure en un mateix recinte obres dart catalanes des del romànic fins al segle XX.

Com hem dit, el Museu dArt de Catalunya es va inaugurar oficialment el dia 11 de novembre de 1934. La inauguració s’havia d’haver celebrat el mes anterior; però, en coincidir amb els Fets del sis d’octubre, es va ajornar. Per aquest motiu, la inauguració fou presidida pels militars que exercien el poder en aquella situació. Durant el primer mes, va rebre més de 20.000 visites.

De la inauguració del Museu dArt de Catalunya, que és l’actual MNAC, fa 80 anys.

 Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .