Article

Ara fa anys / El Paral·lel, 120 anys de vida contemporània

octubre 15, 2014

08.10.1894:  S’obre al trànsit l’avinguda del Paral·lel, un cop acabada la seva urbanització

Xavier Rodríguez / Fins a mitjans del segle XIX, la ciutat va romandre reclosa en l’àmbit de les muralles medievals del XIII. D’altra banda, amb motiu de la celebració de l’exposició universal de 1888, es va urbanitzar tot l’espai que comprenia el front litoral, des del parc de la Ciutadella –enderrocada entre 1869 i 1878– al remodelat portal de la Pau, amb el llavors nou monument a Colom. A més, entre 1877 i 1882, es van executar les obres de prolongació del port cap al sud, a Can Tunis. El 1897 va entrar en servei la central elèctrica del carrer de Mata. Per tant, la part costanera del nostre barri va esdevenir una zona importantíssima des del punt de vista del creixement industrial, energètic i logístic de la ciutat.

1863. Barcelona des de Montjuic

1863. Barcelona des de Montjuic

Quan Ildefons Cerdà va planificar l’Eixample de Barcelona –la urbanització de la nova ciutat fora muralla– va establir una avinguda que unia els nous espais portuaris amb una de les vies principals de la nova Barcelona, la Gran Via, en el punt de la nova plaça d’Espanya, en el camí antic de Sants. Aquest és l’origen de l’avinguda que avui coneixem com a avinguda del Paral·lel.

Després, amb el pas dels anys, el creixement del port fa que el seu trànsit de treballadors, mariners, persones de tot el món, donin la important pàtina cosmopolita que propicia el desenvolupament del focus artístic que fou posteriorment el Paral·lel. Si quan la ciutat era reclosa a les muralles els teatres de Barcelona eren el Principal i el Liceu; posteriorment, ho foren els dels Camps Elisis –actual passeig de Gràcia– per a la burgesia; però el Paral·lel ho fou per a les noves masses obreres, originades per la industrialització puixant del moment, i també, encara que sovint d’amagat, de la mateixa burgesia.

L’avinguda va inaugurar-se amb el nom oficial de Marqués del Duero; entre 1932 i 1939, fou de Francesc Layret; entre 1939 i 1979 va recuperar l’anterior denominació; i, des de 1979, té la denominació oficial, coincident amb la popular de sempre, d’avinguda del Paral·lel.

De la inauguració de la llavors nova avinguda del Paral·lel ara fa 120 anys.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .