Article

ARA FA ANYS: La Fira, factor important per al Poble-sec

octubre 1, 2017

Xavier Rodríguez / 08-09-1942 Torna a celebrar-se la Fira de Mostres, per primer cop des d’abans de la guerra

Des de 1944 fins a 1991, quan se’n va fer la darrera edició, la Fira de mostres va constituir l’obertura d’una finestra al món, on moltes empreses i països ens mostraven i apropaven les darreres novetats en avenços tècnics de tota mena, com foren en el seu moment la Coca-cola, el Seat 600, el concepte de supermercat o els primers ordinadors. No cal dir que fins els anys setanta, per a la majoria de barcelonins, i més per als poblesequins que la teníem al costat mateix de casa, la Fira de Mostres era l’esdeveniment anual que suposava “posar-se al dia” en tota mena d’innovacions que tard o d’hora acabarien arribant a les seves vides, a nivell privat o públic. Els qui en aquells moments érem nens o joves, tenim el record inesborrable de la “sortida” anual de la visita a la fira, sovint l’única activitat extraescolar de l’any acadèmic, amb la prolongada passejada pels estands dels diversos països, llavors sempre exòtics als nostres ulls, la recollida de paperassa de tota mena i la degustació dels darrers “invents” alimentaris a les guinguetes diverses situades llavors a la plaça de l’Univers.

pl univers

Mostres especialitzades

Cap als anys seixanta, setanta i vuitanta es varen anar creant mostres especialitzades en sectors concrets: Saló de
l’envàs i embalatges, Saló del Viatge, Hogarhotel-expohogar, Saló de la confecció, Saló de la Infància, Saló nàutic, Sonimag, Graphispack, Saló de l’automòbil, Alimentària, Vehicle d’ocasió, Construmat, Saló del Còmic, Expo avícola… Aquestes mostres ocupaven el recinte firal de  Montjuïc durant gairebé tot l’any. Però l’èxit de les diverses convocatòries sectorials marcaren el declivi i la desaparició final de la Fira de Mostres, entesa amb el concepte global amb què havia nascut, hereva de les exposicions Internacionals de Barcelona de 1888 i de 1929.

Encara important

Cal recordar que la celebració tant de la Fira de Mostres com de les diverses i variades exhibicions sectorials suposava i suposa encara en l’actualitat l’existència i presència al barri del Poble-sec d’empreses vinculades d’una manera o altra a la vida d’aquests certàmens: logística, muntatge d’estands, hoteleria, etc. De la tornada de la Fira de Mostres, ara fa 75 anys.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .