Article

Ara fa anys / Un Jardí Botànic a la falda de Montjuïc

abril 17, 2014

Ara fa tot just 15 anys, el 18 d’abril de 1999 s’inaugurava el nou Jardí Botànic de Barcelona, especialitzat en plantes de clima mediterrani

Xavier Rodríguez / Mercès a les pertinaces reivindicacions de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona –associació creada l’any 1990, quan es va tancar el Jardí Botànic Històric– i també gràcies a l’aprofitament de subvencions de la Unió Europea, set anys després de l’eufòria olímpica, es va posar en marxa l’actual Jardí Botànic de Barcelona. Com bé sabeu, aquest espai es troba situat a la falda de la muntanya de Montjuïc, mirant cap al nord-oest, per sota del Mirador del Llobregat i del cementiri de Can Tunis i per damunt de l’Estadi Olímpic Lluís Companys; i ocupa una superfície de 14 hectàrees, i un fort pendent d’uns 40 metres de desnivell.

El nou jardí va servir per donar dignitat i valor a una zona de la muntanya que havia estat, en els anys de postguerra, la gran barriada de barraques de Can Valero i, posteriorment, un abocador de residus.

El Jardí Botànic de Barcelona, un lloc per passejar i aprendre

El Jardí Botànic de Barcelona, un lloc per passejar i aprendre

Està especialitzat en plantes de clima mediterrani. Està dividit en diferents sectors que representen les àrees principals d’Austràlia, Xile, Califòrnia, Sud-àfrica, l’àrea Mediterrània de l’oest i l’àrea Mediterrània de l’est i hi ha també una secció dedicada a la flora de les Illes Canàries. Des de 2003, també hi ha la seu de l’Institut Botànic de Barcelona, de pendent del Consell Superior d’Investigacions Científiques i de l’Ajuntament de Barcelona.

Si fem un cop d’ull retrospectiu, el primer jardí botànic de la ciutat es va crear a finals del  segle XVI, a l’Estudi General dels Caputxins, on en l’actualitat hi ha la plaça Reial. Encara que el primer jardí amb vocació científica va ser el de Sant Joan Despí, que va ser creat a finals del segle XVII per Jaume Salvador i Pedrol. Els Salvador van ser una llarga nissaga de botànics catalans (segles XVII a XIX).

El referent més pròxim, però, és el Jardí Botànic Històric, creat pel doctor Pius Font i Quer, el 1930, a les pedreres de la Foixarda de Montjuïc, tancat el 1990 i reobert al públic l’octubre de 2003. De la inauguració del Jardí Botànic de Barcelona, ara fa 15 anys.

Per consultar més edicions de la secció Ara fa anys clica aquí.

 

 Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .