Article

Cent anys de la Revolució Russa

febrer 2, 2017

@terrorllavore / AnLlibres 154 (2)dreu Navarra ens descriu la russofília espanyola al seu nou llibre, ‘El espejo blanco’

Aquest 2017 es commemora el centenari de la Revolució Russa, un procés polític que derrocaria el sistema tsarista i acabaria establint una república socialista que seria coneguda com l’URSS, que marcaria profundament tot el segle XX, fins al punt que, segurament, avui tot seria diferent si aquesta no hagués existit mai.

Com no podria ser d’una altra manera, aquest fenomen ha estat investigat en multitud de llibres: des dels clàssics Diez días que estremecieron el mundo, John Reed (Akal) o El siglo soviético, de Moshe Lewin (que serà reeditat el mes que ve per Crítica), fins als volums que sortiran, de ben segur, al llarg d’aquest any. D’entre tota la bibliografia que hom pot trobar sobre Rússia i l’URSS en qualsevol llibreria, m’he volgut fixar en un llibre en concret: El espejo blanco. Viajeros españoles en la URSS (Fórcola Ediciones), del barceloní Andreu Navarra (1981).

Al llarg de l’obra, l’autor analitza la russofília espanyola al segle XIX i al XX, de la mà de nombrosos testimonis: periodistes, poetes, militars, aventurers i curiosos. Així, coneixem com aquest país es va convertir en un dels destins de moda a principis del segle passat (fins al punt que, al 1933, es va fundar la Asociación de Amigos de la Unión Soviética), les vivències de comunistes espanyols exiliats allà o d’alguns membres de la División Azul, etc.

Un cop més ha quedat palesa l’habilitat d’aquest autor a l’hora d’escriure assaigs culturals que es llegeixen amb delit des de la primera a la darrera plana −tal i com ja ens va demostrar amb El ateísmo. La aventura de pensar libremente en España (Cátedra, 2016); Aliadófilos y germanófilos en la cultura española (Cátedra, 2014) o amb La región sospechosa. La dialéctica hispanocatalana entre 1875 y 1939 (Universitat Autònoma de Barcelona, 2012).Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .