Article

Centenari de l’església de la M. de Déu de Lurdes

novembre 8, 2016

Josep Fabra / 31 Octubre 1916  Reconstruïda arran dels fets de la Setmana Tràgica de 1909

El 31 d’octubre de l’any 1916 es va beneir de manera solemne l’actual església de la parròquia de la Mare de Déu de Lurdes, situada al carrer de Font Honrada, 33. Escau recordar que l’antiga església, anomenada Santa Madrona la Vella, va ser objecte de les ires anticlericals de la Setmana Tràgica de 1909. I que les destrosses van ser tant considerables que va caldre construir un edifici de nova planta. Els diners es van aconseguir a través de donacions personals i col·lectes, en bona part gràcies a aportacions dels fervents devots de la Mare de Déu de Lurdes d’arreu del país. Cal remarcar que una de les quatre capelles de l’antiga església era presidida per una imatge seva, fet que demostrava una arrelada devoció popular.

La nova església va ser obra de l’arquitecte Francesc de P. Villar i Carmona. El nou temple tenia elements del llenguatge arquitectònic clàssic, però combinats sense excessiu rigor estètic. De tot plegat, en va sortir un edifici eclèctic. Responia a una de les tendències arquitectòniques d’aquesta època com és prou visible en els primers palaus edificats per a l’Exposició de 1929.

sta-maria-lourdes

Imatge antiga de l’esglèsia de la Mare de Déu de Lourdes

Coincidint amb la represa del culte religiós, l’església passà a dir-se de la Mare de Déu de Lurdes. La nova denominació esquivava la confusió toponímica (Santa Madrona la Nova del carrer de Tapioles i Santa Madrona la Vella del carrer de Font Honrada) i, a més, es feia ressò de la devoció popular que existia per la Mare de Déu de Lurdes amb els famosos miracles i els pelegrinatges al santuari del sud de França.

Amb la benedicció, l’església de Lurdes encetava una nova època amb fets i episodis prou rellevants, però que explicar-los excedeix de l’objectiu d’aquest escrit. Tot i això, n’esmentarem alguns: el canvi canònic de tinença a parròquia (1935), els efectes de la Guerra Civil (1936), el temple provisional del Paral·lel (1940), la creació del centre parroquial del carrer de Ricart (1941), el retorn al carrer de Font Honrada (1948)… El llibre Lurdes, la parròquia de la França Xica (1867-1991) en dona molts més detalls.

En resum, aquest mes d’octubre es compleix un segle de la seva benedicció. Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .