Article

Com afecta l’exclusió sanitària al barri?

març 21, 2014

@barripoblesec / En els darrers mesos i en el context de crisi del sistema econòmic en què vivim estem veient com drets que teníem consolidats com a gratuïts i universals estan sent dinamitats. Aquest és el cas del dret a la salut, que amb l’entrada en vigor del Real Decret Llei 16/2012 ha passat de ser un dret de tots els ciutadans a convertir-se en un privilegi.

Cartell de la jornada

El proper 25 de març a les 19.00h a La Base

Amb aquesta llei, es desposseeix als ciutadans dels drets que ens corresponen com a persones i ens situa en una nova condició d’”assegurats” o “beneficiaris” depenent de la contribució al mercat de treball. A partir d’ara, les persones no “assegurades” (donades d’alta a la Seguretat Social) i els immigrants irregulars passen a tenir molt problemes per a rebre assistència sanitària gratuïta i continuada.

Malgrat que a Catalunya la Generalitat va prometre garantir l’accés a la sanitat pública a les persones en situació irregular empadronades, l’efectivitat i abast d’aquesta mesura ha quedat seriosament qüestionada a la pràctica.

La Instrucció 10/2012 del CatSalut estableix dos nivells de cobertura sanitària renovables anualment en funció del temps d’empadronament del sol•licitant. No obstant, exclou a les persones que no poden acreditar un domicili al padró i també als estrangers regulars que no poden acreditar un número de Seguretat Social.

Amb tot, un any i mig després de l’entrada en vigor, l’aplicació de la normativa als centres sanitaris catalans està marcada per la falta d’informació dels usuaris, la desorientació dels professionals i la falta de criteris comuns. Amb el complex entramat administratiu que suposa l’aplicació de la Instrucció, són molts els usuaris estrangers a qui s’està denegant l’assistència sanitària per una interpretació errònia de la llei.

Per això, alguns veïns i veïnes del barri ens plantegem què podem fer per recuperar el dret a la salut, com a dret a la sanitat pública, universal i gratuït. En aquest sentit, l’experiència de la Plataforma per a la Sanitat Universal de Catalunya (PASUCAT), i la recent creació de Grups d’Acompanyament als barris és una aposta pel suport mutu davant l’exclusió, la sensibilització de la ciutadania i la desobediència a aquest Real Decret.

El proper 25 de març a les 19.00h, us convidem a conèixer en detall quin impacte està tenint la retallada en l’accés a la sanitat al barri en una acte que es realitzarà a l’Ateneu La Base a les 19h. Recuperar el dret a la sanitat pública i universal és cosa de tots i totes!

Més informació:
assemblea.barripoblesec.orgCopyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .