Article

Conviure en temps de crisi

maig 22, 2014

Amadeu Quintana (@AmadeuJolo) / Aquests darrers mesos hem viscut un rebrot d’un fenomen que hem patit al barri al llarg dels darrers anys: problemes de convivència amb col·lectius de nouvinguts. Ara bé, aquest enunciat, que pot ser cert, amaga les dificultats que persones vingudes d’altres països troben un cop establertes entre nosaltres. Els països com el nostre van cridar treballadors i van rebre persones i, ara, amb la situació de greu crisis que patim, aquestes persones pateixen una doble discriminació. D’una banda, són l’eslavó més baix de la societat, en molts casos sense família i cercles d’amics a qui demanar ajuda; i de l’altra, pateixen l’estigma de l’origen –color de pell, religió, etc–. No vull amb les meves paraules justificar comportaments delictius, però si que vull ajudar a comprendre el perquè de molts actes.

Fotomuntatge /Joan Herrera

Taula de convivència el Poble-sec, un eina d’integració social /Fotomuntatge: Joan Herrera

Malauradament, aquesta discriminació condueix sovint a comportaments que són de difícil explicació, l’automarginació i la recerca de solucions fàcils poden representar sortides que xocaran amb la resta de la societat que els envolta. En aquest sentit, el treball de base, a peu de carrer, del conjunt de les entitats i dels serveis pot ajudar a reconduir situacions com ja s’ha fet en el passat, en aquest punt vull recordar el treball fet al llarg dels anys per la Comissió de Seguretat i Civisme de la Coordinadora d’Entitats i la feina que entitats com Bona Voluntat en Acció, La Formiga, Integra Sons, Parròquies del Barri, Pla Comunitari i el Pla d’Acollida realitzat des de el Casal Concòrdia, juntament amb els serveis –insuficients– de l’administració han aportat per reconduir la situació.

Per altra banda, i amb les retallades a polítiques socials dels últims anys, portades a terme per l’administració, la tasca de tot aquest teixit associatiu ha resultat més complicada, i tot i continuar al peu del canó, no hi ha dubte que costa endegar nous projectes que ajudin a respondre als reptes que sorgeixen i ser més útils al nostre barri i a la seva gent. Les retallades en educació que hem patit en aquests darrers temps són sols un mal auguri de l’immediat futur que ens espera.

Són necessaris més recursos per lluitar contra la desigualtat i per seguir ajudant a ser ciutadans de primera a tota les persones que aquest sistema injust deixa fora de servei. El capital humà, les ganes de treballar i projectes no hi falten.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .