Article

Crítica Literària |‘Steampunk’, la ciència ficció de moda

gener 26, 2015

Retrofuturismos. Antología Steampunk, un món ple de vapor, bieles, engranatges i turbines

Retrofuturismos. Antología Steampunk

Retrofuturismos. Antología Steampunk

@jordillavore / ¿Què tenen en comú els llibres Las Puertas de Anubis (Tim Powers) i La máquina diferencial (William Gibson), les pel·lícules Wild Wild West (Barry Sonnenfeld) i Van Helsing (Stephen Sommers), i els còmics d’Alan Moore de La Liga de los Hombres Extraordinarios? La resposta és el subgènere al qual pertanyen: l’Steampunk. Aquest va néixer com a tal a les darreries dels anys vuitanta del segle passat com una vessant més de la ciència ficció i té com a principals característiques l’ambientació en les acaballes d’un segle XIX alternatiu on la tecnologia a vapor ha esdevingut predominant. Aquest subgènere sol recolzar-se en els treballs especulatius d’H. G. Wells i Jules Verne, tot i que les creacions de Arthur Conan Doyle o Mary Shelley, també hi tenen el seu pes.

Per bé que parlem d’un tipus de ficció que no ha estat gaire tractat en català (tot just ara comencen a moure’s les primeres obres més o menys lligades a l’entorn digital), en la literatura espanyola ja s’hi poden trobar llibres que ens sorprenen per la seva qualitat: la trilogia victoriana de Félix J. Palma (El mapa del tiempo, El mapa del cielo i el recent El mapa del caos),Danza de tinieblas i Memorias de tinieblas d’Eduardo Vaquerizo, Los relojes de Alestes, de Víctor Conde o Los horrores del escalpelo de Daniel Mares.

Si voleu introduir-vos en aquest subgènere, no deixeu escapar la magnífica antologia coordinada per Marian Wormack, Retrofuturismos. Antología Steampunk (Nevsky) que inclou relats de: Félix J. Palma, Sofía Rhei, Guillermo Zapata, Laura Fernández, Rubén Sánchez Trigos, Cristina Jurado, Jesús Cañadas, Noemí Sabugal, Alfredo Álamo, Rafael Marín, Rocío Tizón, Luis Guallar, Sergio Lifante, Ángel Luis Sucasas, Francisco Miguel Espinosa i Joseph Remesar.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .