Article

Cultura i tradició com a protagonistes de la Festa Major del Poble-sec

juliol 13, 2017

Anna Pruna / Una celebració que estarà marcada per l’esperit reivindicatiu i de convivència veïnal amb moltes activitats i trobades organitzades per diversos col·lectius del barri

cartell

Cartell de la FM Poble-sec 2017

Arriba una de les dates més assenyalades en el calendari dels poblesequins. La Festa Major del barri arrenca el divendres 14 de juliol i tindrà lloc fins el diumenge 23. Enguany el pregó es farà a la Plaça de las Navas i anirà a càrrec de l’escriptor i poeta Xavier Theros, veí del barri des de fa 14 anys i premi Josep Pla d’aquest any. L’acte inaugural continuarà amb l’actuació del Grup El Paraigua i un castell de focs. Com sempre, a la festa no hi faltarà la música amb concerts de tot tipus i balls de Festa Major, que tindran lloc a diverses places del barri durant els dos caps de setmana de festes. Una altra gran protagonista serà la cultura popular, amb actuacions dels castellers del Poble-sec, els bastoners, els diables, els gegants i les sardanes, així com diverses cercaviles organitzades per associacions del barri.

Trobades i reivindicació

Dins d’un context de xerinola no hi faltarà la reflexió i les trobades veïnals per parlar de temes que afecten el barri, especialment durant aquestes dates. El dissabte 15 de juliol a la Plaça dels Ocellets se celebrarà una reunió per parlar sobre el futur d’alguns equipaments del Poble-sec. De la seva banda, l’Ateneu Popular La Base organitza concerts i activitats populars com sopars, unes olimpíades feministes i la mítica cursa de carretons sota el lema #NoEnsFaranFora, reivindicant més que mai la utilització de l’espai públic i la solidaritat veïnal davant de la situació de gentrificació i expulsió del veïnat que es viu al barri.

 Itineraris i visites guiades

A més de les tradicionals paelles populars, vermuts, dinars, sopars i concursos, tothom qui vulgui podrà participar també a les jornades de portes obertes de diversos espais emblemàtics del barri, com l’edifici dels serveis socials de Sant Joan de Déu a Creu de Molers, el Foment Excursionista de Barcelona, el parc de bombers del carrer Lleida o la Casa de la Premsa. També s’organitzaran itineraris pel Poble-sec històric i literari de la mà de Cerhisec, una visita guiada al Muhba refugi 307 i rutes guiades al MNAC i la Fundació Miró. I no oblideu que també podeu gaudir de forma gratuïta de l’espectacle del projecte XIC (una producció de teatre comunitari creada i interpretada per una trentena de veïns del barri d’una gran diversitat) que oferiran El despertar de l’art al teatre Tantarantana el dimarts 18 i dimecres 19.

Activitats pels més petits

Durant els dies de Festa Major són moltes les activitats que van dirigides als més petits. El dissabte 15 podran fer manualitats a la Plaça del Sortidor amb l’Associació Cultural Social Honduras i també podran participar a la cursa de sacs i el berenar que organitza Poble-sec per la Independència. El dia següent se celebra la Diada infantil dels Diables i la festa de l’escuma a diverses places i durant la resta de dies podran participar a tallers, jocs i d’altres activitats enfocades al gaudi dels més menuts.

Perspectiva feminista i castellers

DEb5w-CXcAAyvz2.jpg large

Programa de festes dels Castellers del Poble-sec

Aquest any a la Festa Major es tornarà a implementar el Protocol contra les agressions sexistes per garantir unes festes lliures de masclisme i tots els col·lectius que organitzen els esdeveniments esperen també no haver de lamentar cap cas d’homofòbia, transfòbia o racisme. Des de Poble-sec Feminista organitzen una diada feminista el 19 de juliol i insten a qualsevol persona que pateixi una agressió a dirigir-se a elles per buscar una solució col·lectiva. Els Castellers del Poble-sec, de la seva banda, han organitzat un munt d’activitats alternatives per a tots els dies de festes. Començaran el dissabte 15 amb una petita diada castellera i el dia següent celebraran una diada molt important, amb colles de renom com les de Mataró i Lleida, i amb una festa posterior que tindrà lloc al Sortidor. El dilluns 17 organitzen un torneig de bàsquet 3×3 i dimarts classes de zumba, jocs amb aigua i el concert del cantautor David Caño. Per dijous 20 preparen un festival reggae per a la canalla al Parc de les Tres Xemeneies. El darrer cap de setmana de festes tindrà lloc la celebració del mític festival Sec a Sac, començant per divendres 21 a les 20h amb un Viatrujis que anirà des de la Plaça del Sortidor fins al parc  de les Tres Xemeneies i continuant amb els concerts d’Ascensa Furore, Roba Estesa i DJ Rat. El dissabte 21 hi haurà activitats pels més petits amb el grup Xiula i a la nit la música dels Skatuttipresto, els Train to Roots i el DJ Partisana.

AQUÍ teniu tot el programa de festes.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .