Article

Dennis Lehane, Premi Pepe Carvalho 2017

febrer 27, 2017

@jordillavore / L’escriptor rep la distinció per la seva habilitat a l’hora d’aprofundir en la societat nord-americana actualLlibres 155 (2)

Dennis Lehane (1965) és el més jove dels cincs fills d’un matrimoni d’irlandesos que emigraren a EUA. El conflictiu barri de Dorchester, Boston, va veure créixer aquest escriptor i, de fet, ens el podem trobar, d’una manera o una altra en algunes de les seves obres.

Lehane debutà al 1994 amb Un trago antes de la guerra, novel·la que iniciaria la saga dels detectius Patrick Kenzie i Angela Gennaro, guardonada amb el Premi Shamus de 1995 a la millor primera novel·la de detectius privats. L’autor continuaria les històries d’aquesta parella amb: Abrázame, oscuridad (1996), Lo que es sagrado (1997), Desapareció una noche (1998) −que seria duta a la gran pantalla el 2007−, Plegarias en la noche (1999) i, després de molts anys, La última causa perdida (2010), una seqüela de Desapareció una noche.

No obstant, Lehane no es donaria realment a conèixer fins a la publicació de dues obres memorables i inquietants (que també serien portades al cinema): Mystic River (2001) i Shutter Island (2003). A partir d’aquí, Lehane ha dedicat els anys posteriors (quan no fa de guionista ocasional per a sèries com The Wire o Boardwalk Empire) a escriure una trilogia sobre el món dels gàngsters als Estats Units coneguda com la Sèrie Coughlin, que inclou: Cualquier otro día (2008), Vivir de noche (2012 i amb versió fílmica encara als cinemes de casa nostra) i Ese mundo desaparecido (2015). Aquestes obres són, sens dubte, les culpables de que Lehane hagi guanyat, merescudament, el Premi Carvalho 2017. 

A la trilogia Coughlin hi trobem una prosa bella i plena de força que ens introduirà amb pols de cirurgià i mirada de rellotger en la violenta Amèrica dels anys vint i trenta del segle passat. Si encara no l’heu llegida, feu-ho i no us decebrà pas.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .