Article

D’on venim els que volem anar més lluny?

desembre 28, 2013

A mig camí entre el llibre d’història, l’assaig i la crònica periodística, l’autor explora la història de Catalunya i l’evolució del catalanisme i la societat civil des de la Renaixença fins al moment present.

Crònica del catalanisme De l'autonomia a la independència Antoni Segura

‘Crònica del catalanisme
De l’autonomia a la independència’, d’Antoni Segura

Antoni Segura i Mas (Barcelona, 1952), catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, acaba de publicar Crònica del catalanisme. De l’autonomisme a la independència (Angle Editorial), on explica el recorregut traçat pel moviment catalanista des de la Renaixença fins als nostres dies, bo i centrant-se en el pes que hi ha tingut la societat civil (des de la lluita obrera i l’associacionisme decimonònic fins a la Via Catalana del passat mes de setembre).

El professor Segura defensa que l’actual situació entre Catalunya i Espanya s’ha d’entendre com el conflicte polític entre una identitat legitimadora (i centralitzadora), l’espanyola, i una identitat de resistència, emparant-se en la distinció que Manuel Castells va fer a ‘El poder de la identitat’, en l’immensa L’era de la informació. Així, molts ciutadans de Catalunya se n’haurien adonat que si no volen veure el seu autogovern més retallat, l’única sortida és la independència. Convertint-se, d’aquesta manera, en una identitat-projecte, sobretot després de la funesta sentència del Tribunal Constitucional espanyol del 28 de juny del 2010.

L’autor és del parer que aquesta “ruptura sentimental” amb l’Estat espanyol és ja irreversible i que les aspiracions de molts dels ciutadans de Catalunya podran arribar a esdevenir una realitat si Espanya decideix mostrar la seva faceta més democràtica (tot i que el propi autor és conscient que la qualitat democràtica espanyola s’ha mostrat “més aviat baixa” fins avui). Si Espanya permet la realització de la consulta (datada recentment pel proper 9 de novembre del 2014 gràcies a un pacte entre CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP), permetrà que el projecte d’una part molt important de la societat catalana, plena d’il·lusió i esperança, es pugui decidir a les urnes. Ja que, convé no oblidar-ho mai, “el dret a decidir és essencial en democràcia”, Antoni Segura dixit.

Jordi Llavoré
@jordillavore

Blog ‘El Cuerpo del Horror’Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .