Article

El Nobel que no ha estat

octubre 19, 2017

Jordi Llavoré / Ngugi wa Thiong’o, el Nobel de Literatura que, de moment, no ha pogut ser

La història dels premis Nobel de Literatura és ben curulla d’escriptors que, per un motiu o altre, mai no l’han guanyat: Virginia Woolf, James Joyce, Jorge Luis Borges,  Julio Cortázar, Franz Kafka, etc. A aquesta llista, s’hi podrien sumar un munt d’escriptors actuals que encara no s’han fet amb el guardó: Haruki Murakami, Amos Oz, Margaret Atwood… i Ngugi wa Thiong’o, del que us vull parlar a continuació.

LLibres 163 (2)Wa Thiong’o va néixer a Kenya al 1938, va viure sota el domini colonial del Regne Unit fins que la revolta dels Mau Mau (1952-1962), va portar la independència al país africà. Tota la seva carrera ha estat marcada per un to crític pregon que denunciava les problemàtiques de la “Kenya neocolonial” i de l’Àfrica postcolonial, fet que li va provocar l’empresonament d’un any (Amnistia Internacional el declarà “pres de consciència”), i una llarga i dura persecució política que el dugueren a exiliar-se al 1982 al Regne Unit i, posteriorment, als Estats Units, on actualment resideix com a professor d’anglès i literatura comparada a la Universitat de Califòrnia. Aquest gran activista pels drets humans, les classes populars i la defensa de les llengües i cultures africanes (la seva obra està escrita en anglès i kikuiu, la seva llengua materna), és una de les figures més rellevants dins de les anomenades teories de pensament postcolonials.

En català, l’editorial Raig Verd ha publicat tres obres imprescindibles dins de la producció de no ficció de wa Thiong’o: Somnis en temps de guerra, Desplaçar el centre i l’imprescindible Descolonitzar la ment. Wa Thiong’o és un escriptor honest, punyent, conscienciat i directe; i, segurament, un dels més clars mereixedors a guanyar el premi Nobel de Literatura. Esperem que Suècia acabi fent justícia tard o d’hora. Wa Thiong’o s’ho mereix.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .