Article

El projecte per rehabilitar l’Arnau veu llum verda gràcies a la pressió ciutadana

abril 13, 2017

@orioladbe / Les obres, que costaran 9 milions d’euros i s’haurien d’iniciar a finals de 2018, podrien allargar-se més de 2 anys degut al delicat estat del teatre i la possible existència de restes arqueològiques al subsòl

Després d’anys de lluita i d’un primer estudi del que es va extreure que l’única opció possible era l’enderrocament, finalment el Teatre Arnau es podrà rehabilitar. L’Ajuntament de Barcelona destinarà 9 milions d’euros a unes obres que haurien de començar a finals de 2018 i allargar-se fins al 2020, però que no tenen una data de finalització massa clara.

Iniciativa ciutadana

Després de la decepció inicial que va suposar la decisió d’enderrocar l’Arnau, va ser la ciutadania organitzada la que es va començar a mobilitzar. “Es va pressionar molt per fer un segon informe en el qual va col·laborar Antoni Ramón, que ha estat bastant clau perquè finalment s’optés per la rehabilitació del teatre” destaca en Borja Lozano de la plataforma Recuperem l’Arnau. “En aquest segon informe es va veure que hi havia altres opcions a l’enderroc, i evidentment totes les entitats ens vam bolcar absolutament en un quòrum per l’opció de la rehabilitació”, conclou.

Teatre Arnau 157 (2)

L’edifici necessita una rehabilitació a fons / Ajt Bcn

Pel que fa a l’informe inicial, l’historiador patrimonialista Enric H. March, de Salvem l’Arnau, comenta que “en cap moment deia que el teatre s’havia d’ensorrar, això va ser una mala interpretació que es va fer, ja que tot el que plantejava l’informe semblava tan greu que algunes persones ràpidament van dir que calia tirar-lo a terra”. March també destaca que la presència política en la futura restauració del Teatre Arnau s’ha limitat a que “aquest procés l’ha dirigit l’Ajuntament de Barcelona, però en cap moment ha imposat absolutament res”.

Arnau Itinerant

Una de les moltes iniciatives en les que ja s’està treballant és el que les entitats han anomenat com Arnau Itinerant, que “servirà perquè mentre durin les obre de rehabilitació totes les entitats implicades amb el teatre puguin començar a fer coses sota la marca Arnau”, detalla March. La idea es que aquest projecte comenci a funcionar el gener de 2018, i té la “intenció de generar un projecte cultural que ompli el teatre una vegada estigui operatiu”, afegeix Lozano.

Futur

Com indica en Borja Lozano, de Recuperem l’Arnau, arribar a la rehabilitació del teatre “ha sigut un procés llarg, encara està en marxa i pel que encara queda molta feina per fer”.

Una vegada s’hagin acabat les obres l’Arnau no serà únicament un teatre, sinó que serà un espai de treball per a la comunitat. “Buscarem espais perquè es pugui fer un centre de documentació o un centre d’interpretació de la història del Paral·lel i, entre altres coses, volem mirar també d’integrar el projecte dintre dels treballs comunitaris”, explica l’Enric H. March, de Salvem l’Arnau. “En això totes les entitats i persones que hem treballat en la rehabilitació hi estem d’acord i tenim prou elements per començar a treballar”, afegeix.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .