Article

Es compleixen 20 anys de sardanes al Poble-sec

febrer 17, 2014

L’Associació d’Amics de la Sardana és el referent de la promoció i l’ensenyament de la dansa catalana al barri.

Elena Berlanga / La Biblioteca Francesc Boix va acollir el passat 28 de gener una xerrada dedicada als 20 anys d’història de l’Associació d’Amics de la Sardana per part del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC). Josep Cordero i Josep Guzmán van ser els encarregats de repassar els moments clau de l’associació des dels seus inicis.

Corria l’any 1992 i se celebrava al Poble-sec l’habitual Festa Major, una festa major sense sardanes. Aquesta va ser l’espurna que va provocar que alguns veïns del barri, com en Josep Cordero, membre fundador de l’associació, es decidissin a iniciar la recerca i fundar la primera associació sardanística del barri, que veuria la llum l’any següent, amb seu al carrer Blasco de Garay. La voluntat: ensenyar la gent a ballar sardanes. “La gent no s’hi posava a ballar perquè no en sabia”, ens explica Cordero.

sardana_amics

Una temporada més tard, el local els quedava petit i el Foment Excursionista de Barcelona va oferir-los de forma desinteressada la seva seu on poder assajar, que des de llavors comparteixen. Pel local han passat mestres de la sardana com Jaume Canals, professors de les colles Xaloc i Mare Nostrum o Josep Bartolí, l’actual professor i impulsor de l’assentament de la colla.

Una trajectòria a l’alça
La primera dansa en públic de la colla es va estrenar a la Festa Major del Poble-sec de 2005. Des d’aquella primera actuació, l’associació ha anat guanyant força i confiança fins al punt que avui dia són colla habitual de trobades sardanístiques d’arreu de Catalunya. A més, els Amics de la Sardana del Poble-sec compten amb dos temes propis, el primer compost pel mestre Josep Enric Peris l’any 2006 sota el títol Sardanes al Poble-sec; i el segon, estrenat l’any 2009 també durant la Festa Major anomenat Les Tres Xemeneies.

Amb tot, l’entitat s’ha consolidat com a grup humà, que ha estat el pal de paller del ressorgiment de la ballada de sardanes al barri. Ja és tradicional la Ballada de Sardanes per la Festa Major, així com la participació en tots els actes sardanístics que s’organitzen al Poble-sec, com ara les anomenades Sardanes a la Fresca, dos vespres del mes de juny a la plaça de Santa Madrona. Tothom qui vulgui aprendre a ballar sardanes té les portes del Foment Excursionista de Barcelona obertes cada dilluns de 19.30 a 21h.

 

Més informació: Josep Cordero 666 090 621
Foment Excursionista de Barcelona
Carrer de la Creu dels Molers, 6Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .