Article

Juan Goytisolo ens ha deixat als 86 anys

juny 28, 2017

Jordi Llavoré / L’escriptor barceloní, considerat una de les grans veus de la narrativa, va morir a Marràqueix

La ressenya literària d’aquest mes ha sofert un canvi de darrera hora degut al traspàs de Juan Goytisolo Gay (Barcelona, 1931-Marràqueix, 2017). Germà dels també escriptors José Agustín Goytisolo (1928-1999) i Luis Goytisolo (1935), l’escriptura d’aquest barceloní va marcar un claríssim punt d’inflexió en la narrativa espanyola del segle XX; fins al punt que se’l considera com la veu més important de la narrativa de l’anomenada Generación del Medio Siglo. Llibres 159 (2)

Amb només 23 anys va decidí abandonar els estudis universitaris de Dret que havia començat el 1948 i dedicar-se a l’escriptura (la seva primera obra publicada fou Juego de manos). Al 1956, i després d’haver fet el servei militar com a sergent a Mataró, va decidir donar un tomb definitiu a la seva vida i establir-se a París. De llavors ençà, viuria a cavall entre França i el Magreb. La seva relació d’amor amb el món àrab l’acompanyaria fins a la fi dels seus dies.

La seva vessant contestatària i obertament atea li havia de portar nombrosos encontres amb la censura franquista degut al marcat realisme social amb que amarava els seus primers textos literaris. Amb tot, el veritable Juan Goytisolo immortal i renovador de la narrativa espanyola, no el trobem aquí, sinó que podríem dir que es troba en la trilogia Señas de identidad (1966), Reivindicación del conde don Julián (1970) i Juan sin tierra (1975), els seus punts més àlgids i aconseguits. Amb tot, si voleu apropar-vos a d’altres vessants d’aquest narrador, poeta, escriptor de viatges, amant de la cultura àrab i bon coneixedor de la literatura espanyola, el millor que podeu fer és apropar-vos a les seves obres completes (editades per Galaxia Gutenberg) i triar-ne el volum que us faci més patxoca. Segur que l’encertareu! Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .