Article

La Festa Major del Poble-sec arrenca amb esperit crític

juliol 18, 2015

L’actor Ferran Carvajal denuncia la gentrificació que pateix el barri i el regidor de Sants-Montjuïc, Jaume Asens, reivindica l’espai públic per davant dels interessos privats, en el tret de sortida de la Festa Major

@zona_sec / La Festa Major del Poble-sec va donar ahir el tret de sortida amb el tradicional pregó, enguany a càrrec de l’actor poblesequí Ferran Carvajal. L’acte es va celebrar a la recentment inaugurada pista coberta de les Tres Xemeneies, on una de les principals novetats va ser l’assistència del regidor de Sants-Montjuïc, Jaume Asens, en el seu primer acte públic al barri.

L'actor Ferran Carvajal, pregoner de la FM 2015 / J.M.

L’actor Ferran Carvajal, pregoner de la FM 2015 / J.M.

El pregoner, en la seva intervenció, va posar en valor la vida associativa i comunitària del barri, fent al·lusió al cèlebre culebrot El Cor de la Ciutat, serial de TV3 en què es va fer molt popular gràcies a l’entranyable paper de Narcís. “Com a la sèrie, que retratava la vida dels veïns de Sant Andreu, el Poble-sec és  un exemple de barri de tota la vida, solidari, amb un teixit cultural i social molt viu”, va dir l’actor, que també és un dels fundadors de l’associació Cultural el Seco.

Carvajal, que va teixir un discurs a cavall de la ficció i la realitat, a través d’un conte sobre l’evolució del barri -des de la Guerra Civil fins a la crisi econòmica-, també va posar sobre la taula alguns dels problemes que envolten el barri. En aquest sentit, l’actor va denunciar la gentrificació que viu el Poble-sec, procés segons el qual alguns veïns i veïnes han d’abandonar les seves llars de tota la vida a causa de l’augment del preu del lloguer i de la hipoteca, com a conseqüència de la turistificació.

El regidor de Sants-Montjuïc, Jaume Asens, en la seva intervenció / J.M.

El regidor de Sants-Montjuïc, Jaume Asens, en la seva intervenció / J.M.

Per la seva banda, Jaume Asens, va fer una crítica a la Llei Mordassa impulsada pel govern de l’Estat i va reivindicar la Festa Major com “una expressió de la vida en comú i de l’espai públic”. “Ens volen aïllats, ens volen silenciats, i aquests dies serveixen per associar-nos, conèixer-nos millor i ocupar amb activitats comunitàries els carrers i les places”, va dir el nou regidor, amb un discurs amb un accent polític més marcat del que era habitual en el seu antecessor, el convergent Jordi Martí. Asens va aprofitar la seva primera visita al Poble-sec per conèixer de primera mà les entitats i veïns, alguns dels quals s’havien reunit amb ell el dia anterior.

Abans, Josep Guzman, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec –entitat impulsora, un any més, de la Festa Major— va demanar nou dies de “rauxa” però també de “seny” per viure una celebració “plena de civisme i respecte als veïns”. El pregó va estar precedit pel tradicional Toc de Festa, que va arrencar a la plaça del Molino i que va arribar fins a les Tres Xemeneies, on les diferents representacions festives –des de gegants, diables, bestiari, sardanes, cors humorístics i bastoners- van fer una mostra per entretenir petits i grans abans del pregó.

Més imatges del pregó i del Toc de Festa en aquest enllaç
El programa complet, en aquest enllaçCopyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .