Article

La filla de González Ledesma recupera el personatge més famós del seu pare a ‘Llámame Méndez’

abril 26, 2017

@pruna_ana / És la primera novel·la de la periodista Victoria González Torralba 

LLIBRE VICTORIA GLEZ

La periodista Victoria González Torralba coneix bé a l’inspector Méndez, el mític personatge a qui el seu pare, l’escriptor Poblesequí Francisco González Ledesma, va donar vida en les seves novel·les. Ara la Victoria s’aventura, en la seva primera novel·la, a recuperar l’imaginari del seu pare, creant una preqüela de l’inspector Ricardo Méndez, un policia solitari i desencantat que viu a una habitació del barri Xino. “El Poble-sec i el districte cinquè són l’escenari fonamental de la novel·la perquè eren l’escenari emocional del meu pare i també de Méndez”, diu Victoria. Amb aquesta novel·la, l’autora ens permetrà conèixer l’origen del cinisme i de la preocupació social d’aquest peculiar policia que Ledesma va fer aparèixer per primera vegada el 1983 a El expediente Barcelona.

Un homenatge al seu pare

Recuperant a Méndez, l’autora està recuperant també el passat del seu pare i oferint-li un homenatge. Amb ell havien comentat la idea de construir el passat del personatge, perquè el lector no havia tingut l’oportunitat de comprendre per què l’inspector tenia una personalitat tan complicada: “Jo li comentava que estaria bé parlar dels orígens de la personalitat de Méndez però la idea va quedar a l’aire perquè el meu pare sempre tenia varies novel·les al cap i al final em vaig decidir a dur-la a terme jo mateixa”.

 Un thriller policíac a la Barcelona de postguerra

En aquesta ocasió, Méndez és un jove de 17 anys que encara ni sospita que un dia es convertirà en inspector de policia. Un dia descobreix el cadàver de Rosalia, una jove del barri de la qual n’estava enamorat. “Per a mi l’essencial era respectar els escenaris, perquè sé com d’importants eren per al meu pare. I en la manera d’escriure he intentat recuperar el seu esperit i crec que ho he aconseguit perquè comparteixo amb ell el mateix sentit de l’humor i, en certa manera, he heretat la forma que ell tenia de mirar les coses.” Per treballar en la descripció de l’època i la Barcelona de la novel·la, l’autora s’ha basat en allò que li explicava el seu pare i en les seves memòries narrades a Historias de mis calles. Victoria confessa que arran d’escriure aquesta primera novel·la se li ha despertat les ganes de seguir escrivint: “Una vegada t’has llençat, és difícil no continuar”, confessa.

‘Llámame Méndez’
(Planeta de libros, 2017)
Victoria González Torralba
320 pàgs. CastellàCopyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .