Article

La fiscalització de l’esport amateur amenaça els clubs petits

març 20, 2015

El futbol ja va fer un acte col·lectiu de protesta aturant la competició en un cap de setmana que ja era festiu.

@4tito4 / L’any 2012 el govern espanyol, mitjançant Hisenda i la Seguretat Social, va posar en marxa un procés de fiscalització dels clubs amateurs. És a dir, regularitzar la situació de totes les persones que desenvolupen algun tipus de tasca, ja sigui remunerada o no. Això, resulta una amenaça per a la seva supervivència. Segons la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), un 50% podria desaparèixer de manera immediata. Un desenllaç de conseqüències dramàtiques, ja que a banda de la pràctica i foment de l’esport, es perdria la vessant social de moltes entitats esportives. El Barcelona Tamborí Club (BTC) assegura que els fa replantejar “tirar endavant propostes”, perquè “tirem de contactes i ajudes que ens donin suport per a que ens permetin sobreviure”. “Passem del blanc al negre, sense tenir en compte que existeix el gris”, diu el president del CB Sant Antoni-Poble-sec, Carles Cardona, o el seu homòleg del Club Arc Montjuïc, Jordi Falgueras, “és desproporcionada, un greu perjudici a clubs modestos, finançats en molts casos amb les quotes dels socis que es veuen penalitzats per aquest excés de zel”. Tot i que ambdós entenen que s’ha d’actuar “en alguns casos” si existeix “una evident professionalització”.

Les inspeccions dutes fins a la data no han afectat als clubs del barri. “Esperem que triguin molt o no arribin”, exclama esperançat el president de l’APA Poble-sec, Joan Munt. La institució que presideix té una quarantena de persones que fa rutllar l’entitat, “el pressupost a prendre pel sac”, etziba Munt. També afectaria a l’AF Poble-sec, tot i que barallen al voltant d’una desena de persones. La UE Poble Sec, per la seva petita estructura, pràcticament no tindria repercussió. Sí en el bàsquet, el CB Sant Antoni-Poble-sec “estudiaria si incrementar les quotes per fer front a l’augment de les despeses” un cop sàpiguen “el tipus de cotització dels treballadors”. El BTC, per la seva part, confessa seria un cop dur, “el que fem és altruista i volem fomentar l’esport i ajudar al desenvolupament esportiu de la nostra societat”.

DSC_0855_ok

Tots els participants a l’acte reivindicatiu / UFEC

 Vaga al futbol
Una de les protestes més sonades que ha provocat aquesta “persecució”, com qualifiquen des de la Federació Catalana de Futbol (FCF), va ser la decisió d’aturar el futbol i futbol sala català els dies 14 i 15 de febrer. “Una tonteria que no va produir cap tipus de pressió”, explica el vicepresident de l’AF, Clemente Moreno,  o “una vaga de pandereta”, defineix Munt. I és que la protesta de l’ens federatiu, amb el suport de la Secretaria General de l’Esport i la UFEC, va dur-se a terme en un cap de setmana que ja no hi havia competició de Tercera Divisió cap avall per la festivitat del Carnaval. Precisament, aquests dos clubs, juntament amb la UE Poble Sec, carreguen contra la FCF, “la mateixa federació ens està crivellant en fer fitxes o reconeixements mèdics a tots els que s’asseuen a la banqueta com el delegat, per exemple. Fet que fins ara no passava i això és una càrrega econòmica pels clubs petits”, es queixa el president de l’APA i Moreno afegeix, “les mútues dels jugadors s’han encarit. Fa la sensació que aquesta federació li molesten els clubs modestos, quan som en realitat l’encant de la competició”.

Sigui com sigui, tots els clubs del Poble-sec remen en la mateixa direcció i la sintonia, per com diu Cardona, “fer més força en aquesta protesta”, és molt bona. Precisament, aquest ampli consens al barri es va exemplificar amb una gran trobada a nivell nacional, el passat 19 de març a al Poliesportiu de l’Estació del Nord de Barcelona, amb unes 2.000 persones (esportistes, clubs, federacions esportives i Consells Esportius de Catalunya (UCEC)). Es va treure una targeta vermella pels “greuges a l’esport català” en un acte convocat per la UFEC.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .