Article

‘La Grupa’ és l’entitat més antiga del barri

octubre 22, 2017

Xavier Rodríguez 07-10-1917  Ara fa 100 anys que es va fundar l’Agrupació Ciclista Montjuïc

El dia 7 d’octubre de 1917, un grup d’afeccionats al ciclisme, encapçalats per Llorenç Cabrol, fan una sortida de 35 Kms amb bicicleta, amb sortida i arribada al Paral·lel. És la primera activitat de l’Agrupació Ciclista Montjuïc, coneguda popularment en el nostre barri com l’Agrupa, sovint escrit La Grupa.

L’Agrupació tingué la seva primera seu social al carrer Blai, 56, baixos. L’objectiu principal de la nova entitat era fomentar l’ús de la bicicleta, programar excursions, organitzar curses i fer actes socials per a membres, familiars i simpatitzants. Organitzà el 1922 la primera cursa de ciclocròs celebrada a Espanya i, al llarg dels anys, moltes altres competicions: l’Escalada a Montjuïc, el Campionat de Catalunya de ciclocròs, el Premi Inauguració, la Barcelona-Andorra (anys 60) i els trofeus Mossèn Borràs i Santiago Jaumandreu. També creà els Campionats de Catalunya d’infantils.La Grupa 163 la grupa

La guerra i més canvis de seu

La seu social estigué al Paral·lel, 99, entre 1927 i 1935; quan es traslladà al número 112 de la mateixa avinguda. Foren els anys en què es crearen les seccions femenina i infantil del club. Durant la guerra i els primers anys següents, els temps foren molt durs; i la seu passà al Paral·lel, 104. El 1942, la celebració amb actes senzills dels 25 anys provocà el reagrupament d’alguns antics membres, fet que va impulsar l’entrada de nous socis els anys següents, fins arribar a la màgica xifra de mil, el 1946. Es crearen seccions de motorisme, cultura i l’entitat participà en l’organització de les festes majors del moment. El 1948 s’inaugurà la nova seu social, propietat de l’entitat, al Paral·lel, 94.

Nombrosos ciclistes s’han format a l’Agrupa; i en podem destacar: Jaume Janer, Antonio Andrés Sancho, Joan Gimeno, Josep Campamà, Gabriel Saura i Guillem Timoner.

Entre 1929 i 1950, donà vida a un equip ciclista, denominat AC Montjuïc-Tedi, que sumà 140 victòries, i on van militar ciclistes com Josep Segú, Antoni Karmany, Jesús Manzaneque, Miquel Pacheco o Antonio Suárez.

De les entitats ciclistes de Catalunya, l’Agrupació Ciclista Montjuïc és la tercera més antiga, després de la Federació Catalana de Ciclisme (1896) i del Sport Ciclista Català (1912). I, en l’àmbit esportiu, és la més antiga del Poble-sec. Avui dia, l’Agrupa, presidida per Joaquim Ferri, reuneix més de dos-cents socis, de totes les edats, que dediquen les activitats a organitzar sortides de cicloturisme. De la creació de l’Agrupació Ciclista Montjuïc, ara fa 100 anys.

 Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .