Article

La Igualitària, la cantina obrera del segle XXI

febrer 21, 2014

Es posa en marxa un menjador popular que rescata el factor socialitzador dels àpats comunitaris i incorpora l’aposta per la sobirania alimentària

igualitaria1

Marina Codina, en ple procés culinari / Andrián Romero

@molina_jordi / La irrupció de l’ateneu La Base aquest mes de febrer ha suposat l’automàtica posada en marxa d’una àmplia i variada maquinària de projectes. Un dels principals eixos vertebradors del nou espai cooperatiu serà la sobirania alimentària i, en aquest sentit, el menjador popular La Igualitària (Hortes, 10) és un dels seus braços més visibles. “Volem unir dos factors principals: recuperar el poder sobre què mengem i atorgar valor social a aquest moment del dia”, explica Marina Codina, una de les organitzadores d’un projecte que va néixer a cavall de l’Assemblea de Barri i el Trocasec.

Cada dia, de dilluns a divendres –de 13:30 a 15:30– un grup de voluntaris cuina una sèrie de plats del dia. El cost, de només 6 euros, serveix per finançar els projectes de La Base. La Cooperativa de Consum La Seca, instal·lada també al nou ateneu, serveix de viver d’aliments de La Igualitària, que comparteix no només els valors sinó també els productors de la cooperativa. “Es tracta d’apropar a totes les butxaques aliments ecològics que no sempre es troben a preus raonables i que, per tant, són excloents per a moltes persones”, diu Codina.

igualitaria2

L’Ateneu La Base es converteix en menjador popular als migdies / Adrián Romero

Factor social i consciència política
D’aquesta manera, el Poble-sec recupera la tradició de les cantines obreres —el projecte rescata de l’oblit el nom d’una important cooperativa del barri de principis del segle XX—, espais on es cultivava l’amistat, l’amor i la presa de consciència política en un ambient de fraternitat i autogestió. “Persones del menjador més polititzades acaben parlant amb d’altres que no ho estan tant i comparteixen impressions sobre política o sobre els fenòmens que envolten el barri”.

Clica aquí per veure el reportatge fotogràficCopyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .