Article

Les entitats impulsen la inserció laboral mitjançant la creació de comunitat

setembre 17, 2017

David García Mateu / Un projecte d’inclusió social ofereix a una desena de joves sense recursos o en situació irregular la possibilitat de formar-se.

Les noves línies d’actuació basades en la proximitat de Barcelona Activa ja han arrelat al Poble-sec. Després que en el curs passat l’empresa pública i la Coordinadora d’Entitats posesin en marxa una prova pilot per formar i donar ocupació als joves en situació d’atur (sense importar la seva situació legal), ambdós actors socials ja estudien poder implementar el projecte de forma oficial i definitiva a mitjans d’octubre.

El programa busca donar una sortida laboral a aquells joves que pràcticament no tenen opcions d’accedir al mercat de treball per les seves condicions socioeconòmiques i legals. “Tenim un dispositiu d’inserció laboral als barris, però a aquest dispositiu només poden accedir persones inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya”, explica la tècnica d’accions de desenvolupament de proximitat de Barcelona Activa al Poble-sec, Yolanda Báez, en referència a l’exclusió que pateixen les persones que no tenen papers.

Si més no, aquest factor queda en un segon pla, ja que la columna vertebral del programa és construir comunitat i oferir oportunitats vitals. Tal com exposa Báez, la intenció és formar als joves d’entre 16 i 25 anys en matèria digital perquè després puguin generar un retorn a les entitats socials del seu barri gràcies a l’estada de pràctiques que posteriorment duen a terme. Desenvolupament de planes web, dinamització de les xarxes socials, suport humà a l’ofimàtica, etc. En aquesta nova edició, però, els promotors esperen poder definir més en què s’ha de basar el retorn comunitari. 

Joves

El ‘quid’ dels papers

Respecte a la situació irregular dels joves que no tenen papers, des de Barcelona Activa són conscients que la qüestió pot acabar esdevenint “un peix que es mossega la cua”, tal com il·lustra la seva responsable al Poble-sec. Tot i això, Báez fa una lectura de construcció social respecte a l’impediment: “Plantegem que l’èxit d’un projecte d’ocupació no sempre ha de ser la inserció; de vegades també tenen a veure coses relacionades amb l’autoestima o la motivació d’aquests joves”, analitza. Al cap i a la fi, la idea no es vincula tant a “un marc formatiu, sinó a un projecte comunitari”, exposa.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .