Article

L’exili dels escriptors

març 27, 2017

Jordi LLavoré / Manuel Aznar Soler i José Ramón López García coordinen un diccionari sobre l’exili literari republicà

Per comprendre la literatura a l’Espanya del segle XX, en qualsevol de les llengües cooficials, és imprescindible conèixer la memòria cultural dels exiliats republicans.  I, precisament, aquesta fou la tasca que es va autoimposar el Grupo de Estudios del Exilio Literario (GEXEL) fa vint-i-quatre anys (1993). Aquest grup d’investigació, adscrit al Departament de Filologia Espanyola de la Universitat Autònoma de Barcelona i dirigit pel catedràtic Manuel Aznar Soler,  acaba de publicar −després de nombrosos congressos, diversos llibres i multitud d’articles−, el magnífic Diccionario bio-bibliográfico de los escritores, editoriales y revistas del exilio republicano de 1939 (Editorial Renacimiento).

DiccionarioEl diccionari, que conté prop de dues mil entrades dividides en quatre volums que sumen més de 2.300 pàgines, ha estat coordinat per Manuel Aznar Soler i José-Ramón López García. L’obra ha estat realitzada gràcies a la participació de més d’un centenar de col·laboradors, tots ells especialistes en l’estudi de l’exili cultural republicà de 1939, i està estructurada en quatre grans apartats: dades biogràfiques i literàries, creació a partir de l’exili de cada autor indexat, repàs de l’hemerografia (anàlisi quantitativa i qualitativa de la premsa) i estudis sobre l’autor.

La importància d’aquesta imponent obra per als especialistes i curiosos és evident: tenir un punt de partida bàsic per a conèixer el patrimoni intel·lectual de l’exili republicà −una tasca que hauria d’haver estat prioritària per la política cultural espanyola actual−. No obstant, convé tenir ben clar que tots els lectors també ens beneficiarem d’aquest diccionari; ja que si els especialistes i els editors coneixen millor l’obra literària dels autors de l’exili republicà, és lògic pensar que, al llarg dels propers mesos i anys, veurem un auge de publicacions d’obres que feia dècades que estaven fora del nostre abast i de ben segur que alguna d’elles es guanyarà el protagonitzar aquesta secció.

 Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .