Article

L’últim llibre de l’historiador Josep Fontana repassa la història del món des de 1914

març 23, 2017

@pruna_ana / ‘El siglo de la revolución’ vol ajudar a entendre millor el món en què vivim

L’historiador Josep Fontana (Barcelona, 1931) va arribar al Poble-sec amb només set anys. Des d’aleshores s’hi ha quedat sense més desplaçament que del carrer Nou de la Rambla al de Vila i Vilà, on viu actualment: “Hi segueixo perquè m’hi sento feliç malgrat els canvis que ha sofert, diu, com la pèrdua gradual del petit comerç i les amenaces pel futur que comporten el turisme i la gentrificació”.

fontana

L’últim llibre de Fontana

Un futur poc esperançador

Fontana acaba de treure el seu darrer llibre, El siglo de la revolución: Una historia del mundo desde 1914 on parla del moment d’incertesa que viu la nostra societat. El llibre és la culminació del seu projecte d’escriure una història del segle XX, que va tenir un antecedent en Por el bien del imperio, publicat l’any 2011. La seva intenció en aquesta darrera obra ha estat “seguir el procés pel qual la por a la revolució que van suscitar els esdeveniments de Rússia des de 1917 ha influït en l’evolució del món en aquests cent anys, amb efectes positius i negatius”. També es proposa explicar com la fi de la por al comunisme –cap al 1975– va iniciar les transformacions que ens han conduït a la situació actual: “Caracteritzada per un augment constant de la desigualtat i per unes perspectives de futur que no ofereixen gaires esperances a les noves generacions”, explica aquest historiador, professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra.

Cal desesperació per arriscar-se a un canvi

JOSEP FONTANA

L’historiador Josep Fontana

Al preguntar-li pel discurs de la por que se segueix alimentant a l’hora afrontar canvis polítics, Fontana ho atribueix a que la majoria de gent vol estabilitat “i està disposada a acceptar moltes coses dels seus governants, fins i tot que siguin corruptes, si pensen que els poden garantir que això no afectarà massa la seva existència quotidiana. Cal molta desesperació per arriscar-se a un canvi”, diu.

Sobre la victòria de Trump, Fontana creu que ha estat fruit de “la malfiança d’amplis sectors de la població respecte de la dominació política de les elits que els governaven”. Al demanar-li, però, pel futur de Catalunya, prefereix no mullar-se: “Profetitzar què passarà no és cosa de la meva feina. L’ofici de profeta està condemnat al desastre”, conclou Josep Fontana, qui fa dos anys tancava la llista de Bcn en Comú en les eleccions municipals de Barcelona.

El siglo de la revolución. Una historia del mundo desde 1914. Editorial Crítica. 808 pàgines . Preu 28,9€Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .