Article

Manuel de Pedrolo, tocat pel foc

novembre 16, 2017

Jordi Llavoré / Marina Garcés: ‘‘L’abecé d’una posició política radicalment anticapitalista i antiestatalista’

TOCATS-PEL-FOC-PORTADA-SENCERAL’any vinent se celebrarà el centenari del naixement de Manuel de Pedrolo i Molina (1918 – 1990), un dels escriptors més prolífics i més censurats de la història de la literatura catalana. Per bé que moltes vegades l’èxit de Mecanoscrit del segon origen (1974) ha eclipsat la resta del seu corpus literari (tot i que estic segur que molts dels lectors d’aquesta columna recordaran l’obra Acte de violència, de la qual en vaig parlar el maig de l’any passat, núm. 147 del ZONA SEC, en motiu de la magnífica reedició que en va fer Sembra Llibres).

En aquesta ocasió us voldria parlar de la reedició que ha fet de la novel·la Tocats pel foc, Tigre de Paper −una editorial manresana que, com ells mateixos diuen: “vol ser més que una editorial, pretén ser un projecte cultural des d’on desenvolupar el pensament crític, teixir identitat col·lectiva i enriquir l’àmbit literari en llengua catalana”−. Tocats pel foc és una novel·la, publicada per primer cop el 1976, que transcorre íntegrament dins d’una de les barraques, plenes de misèria i lluita, que conformaven la perifèria barcelonina. Es tracta d’una obra amena, i, a la vegada, tal i com diu la filòsofa i pregonera de la Mercè d’enguany, Marina Garcés al pròleg, és “l’abecé d’una posició política radicalment anticapitalista i antiestatalista”. I, segurament, el fet de ser un petit tractat sobre la propietat, la dignitat i llibertat, és el que fa de Tocats pel foc una novel·la plenament vigent.

De nou, Manuel de Pedrolo reafirma amb Tocats pel foc el que ja havíem vist a Acte de violència: la seva absoluta vigència en el món que ens ha tocat viure. I és que, tal i com va dir ell mateix: “Una cultura només és viva en la mesura que és conflictiva”.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .