Article

Neix La Base, fruit i embrió d’una altra forma d’entendre el barri

novembre 27, 2013

A mitjan desembre el Poble-sec tindrà un nou ateneu cooperatiu que albergarà projectes autogestionats

@molina_jordi / Un local del carrer Hortes —número 10— està en obres des de finals del passat juliol. A l’interior, veïns i veïnes treballen voluntàriament per construir un nou espai i reinventar —o refundar— expressions com ‘comunitat’, ‘cooperació’, ‘participació’ o ‘proximitat’. Des de fa uns anys, sobretot des que l’onada del 15M va refrescar les places dels barris, diverses sensibilitats miren d’omplir de significat aquests conceptes que seran la base de La Base, “un alberg de projectes autogestionats”.

LaBase

Impulsors i voluntàris ultimen les feines per deixar l’ateneu llest a mitjan desembre / Fotos: LaBase

A les jornades de Cooperasec va sorgir la necessitat d’un espai que, a més de generar comunitat al barri, ens permetés dotar-nos d’una infraestructura econòmica col·lectiva”, explica un dels activistes implicats al projecte. Ara, després de mesos de treball, els impulsors de la iniciativa esperen poder inaugurar el local a mitjan desembre. L’espai, “obert a totes les persones”, tindrà una planta baixa on hi haurà una zona de bar-restaurant, que funcionarà alhora com a sala polivalent per a actes culturals i espai de trobada de la cooperativa de consum ecològic. La primera planta, en canvi, es destinarà a tallers i reunions i acollirà projectes i col·lectius que ja funcionen al barri.

Radicalitat democràtica
La principal diferència d’aquest Ateneu Cooperatiu amb la majoria d’equipaments del barri rau en la radicalitat democràtica que regirà el seu funcionament. En paraules d’un dels veïns implicats: “l’autonomia sobre qualsevol tipus de finançament públic o privat permetrà que les activitats que s’hi desenvolupin tinguin una vocació de crítica radical i una voluntat de transformació social profunda”. I és que l’espai permetrà que els col·lectius que plantegen alternatives al model de ciutat vigent tinguin una infraestructura  en sintonia amb els seus valors. I sobretot, que la resta de veïns puguin conèixer altres formes de construir comunitat.  “Una majoria de persones està d’acord amb principis com la igualtat, la sostenibilitat, la justícia social, l’horitzontalitat o la democràcia econòmica. Volem que els nostres veïns sàpiguen que al seu barri poden trobar una cooperativa de consum, un bar, un club d’informàtica o una biblioteca sota aquests principis”, ens explica un altre dels impulsors del projecte.

Més informació a: www.labase.info@AteneuBaseCopyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .