Article

Neix l’Ateneu d’Oficis, un espai de formació i empoderament veïnal

febrer 17, 2015

El nou ateneu, al carrer Hortes, també farà reformes a domicili fugint d’una relació mercantil, en base a criteris de sostenibilitat i preu just

@molina_jordi / Formació, reparació, transformació, autoocupació i cooperativisme. Són alguns dels conceptes que millor descriuen l’Ateneu d’Oficis, inaugurat a finals de gener just en front del seu germà gran, l’Ateneu Cooperatiu La Base. Aquest nou espai serà una escola d’oficis relacionats amb el sector de la construcció –com ara la fusteria, ferreria o treballs d’electricista— i, alhora, un servei de reparacions a domicili i professional per al barri.

Ateneu_oficis_web

Manel Escriva, una de les ànimes del projecte / J.M.

“Nosaltres no volem fer la competència al sector comercial del barri, simplement donem l’opció a aquells veïns que ho vulguin a que no es limitin a veure com els hi arreglem un escapament d’aigua, sinó que aprenguin a fer-ho ells”, explica una de les ànimes del projecte, Manel Escrivà. “Molts dels que estem vinculats a aquest projecte som treballadors en atur del sector de la construcció i aquesta és una forma de generar autoocupació”, explica aquest veí del barri, que a finals dels anys 70 ja havia impulsat l’Ateneu Llibertari del Poble-sec, ara ubicat al barri de Sants.

Un altre soci de La Base, l’Eduard Nus, explica que un dels objectius és “donar eines” al veïnat, fugint d’una relació purament mercantil. “Hi haurà casos en què potser és pagarà una feina, i d’altres en què l’intercanvi pot ser diferent”, explica. Per als impulsors de la iniciativa el més important és empoderar el veïnat, ja sigui a través de les reparacions puntuals o dels tallers, que començaran a rodar a la primavera. De moment, ja s’està treballant en la preparació de cursos sobre l’ofici de fuster i d’electricista.

atenu_oficis

L’Ateneu, el dia de la inauguració / Tamara Sancho

Un any de La Base
L’Ateneu d’Oficis es va vestir de llarg el passat 24 de gener, coincidint amb el primer aniversari de La Base. Des de fa un any, les formes alternatives de fer comunitat al barri —des del moviment okupa, passant pel moviment llibertari, fins a l’activisme del 15-M— s’han dotat d’una d’infraestructura per fer realitat un model de societat diferent. Poc a poc, cada cop més veïns del barri s’han apropat a un espai que, a partir d’ara, també serà una escola dels oficis de tota la vida.

El menjador popular La Igualitària, l’espai de trobada, la Biblioteca Popular Espontània, la cooperativa de consum La Seca o l’espai de criança Babàlia són alguns dels altres projectes.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .