Article

Opinió | Respostes col·lectives dels consumidors als abusos i fraus massius

gener 9, 2015

AICEC-ADICAE – Consumidors crítics, responsables i solidaris! | @AicecAdicae /Alguna cosa està canviant al moviment consumerista aquests últims anys. La brutal crisi financera de la qual han estat víctimes injustes els usuaris-ciutadans ha precipitat l’arribada d’un consumidor més crític, que defensa amb més afany els seus drets i que és més intransigent davant dels abusos que desfilen habitualment en l’operativa bancària.

Aquests fraus no només s’han produït a l’estalvi sinó que també han afectat al crèdit hipotecari i a les condicions abusives dels préstecs. Uns abusos que acostumen a ser massius i es realitzen d’acord amb un mateix patró: complexitat del producte unit a l’engany en la informació que es dóna als usuaris, contractes plens de clàusules abusives, negligència dels organismes reguladors, abús de la posició de superioritat per part de les entitats, entre d’altres. Aquests abusos sistemàtics, que mouen xifres astronòmiques tant d’afectats com d’estalvis de famílies perduts o confiscats “sine die”, requereixen una resposta contundent, eficaç i directa per part de tots els implicats en el sistema judicial i extrajudicial de conflictes.

Per una banda, és evident que els abusos i fraus col·lectius i sistemàtics únicament poden tenir una resposta col·lectiva. Pretendre que els afectats, ja castigats pels efectes del propi frau, hagin d’acudir a la via judicial individualment i abonant, a més, les despeses, és una maniobra interessada i orquestrada pel sector bancari i financer amb la complicitat dels reguladors i, fins i tot, a vegades, del sistema judicial per aconseguir que la immensa majoria renunciï a demandar. Aquest plantejament dóna total impunitat als abusos i està generant un clima d’autèntica inseguretat que pot alterar el funcionament habitual del sistema financer i les relacions entres clients i entitats en els pròxims anys.

Per una altra banda, el Govern espanyol, que fins ara només ha posat pals a les rodes a la defensa dels drets dels afectats introduint una taxa judicial injusta i que coarta als usuaris a l’hora acudir als tribunals, ha d’apostar justament per tot lo contrari: reforçar els mitjans amb què compten els jutjats per evitar procediments eterns que facin perdre la fe i la confiança als afectats en la justícia, així com per impulsar una reforma clara i completa de la legislació sobre l’acció col•lectiva que permeti a les organitzacions legítimes i representatives de consumidors i usuaris, com ADICAE, defensar els interessos de tots els consumidors i, en particular, els dels consumidors que volen reclamar en defensa dels seus drets i interessos.

Des d’AICEC-ADICAE apostem per fer valer el significat de l’acció judicial col•lectiva, molt pregonada des d’Europa, però que a l’estat espanyol ha arribat descafeïnada i exhaurida pel lobby de les entitats financeres que s’oposen agressivament i posant tots els obstacles per decantar al poder judicial al seu favor.

AICEC-ADICAE és una associació especialitzada en l’àmbit financer, ubicada al carrer Creu dels Molers, 13. Més informació a 93 159 36 33 o al web aicec.adicae.netCopyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .