Article

Opinió / Turisme: morir d’èxit

novembre 18, 2014

Josep Maria Torremorell (Economista) / En els darrers 35 anys he visitat Venècia cinc vegades, i he pogut copsar com ha canviat la ciutat en aquest temps. Indubtablement el paisatge urbà ha millorat: he vist un munt d’actuacions encaminades a restaurar i preservar la bellesa de la ciutat, però paral·lelament s’ha produït una degradació humana. La primera vegada encara podies trobar-te amb venecians al mercat, per exemple. L’última vegada –fa quatre anys– els venecians havien desaparegut del centre. Ara viuen a Mestre i quan entres en un bar tens més la sensació de trobar-te a Xangai. El centre històric ja no és viu, ha perdut el pols i ha esdevingut un parc temàtic. Barcelona ha d’anar en compte de no caure en paranys semblants. Els esdeveniments de la Barceloneta només són la punta de l’iceberg d’unes estructures que cal reformar. Avui, un servei com el turisme es qualifica d’indústria, però d’indústries n’hi ha de contaminants i d’ecològiques.

L’impacte del turisme

Veïns de la Barceloneta, a l'esiu, en peu de guerra / Joao França

Veïns de la Barceloneta, a l’esiu, en peu de guerra / Joao França

L’anomenat model turístic té dues components mesurables en diners: el impacte sobre l’entorn (diferent segons la diversa tipologia: creuers, congressos, lleure, negocis, etc.) i la riquesa que crea (valor afegit i la seva distribució). La contaminació acústica i mediambiental es pot mesurar i mitigar. Quant al segon component, malgrat que el lobby hoteler ens vol fer creure que hi ha molts beneficis, jo només els veig per al propi sector. Els beneficis dels hotels van als hotels. L’augment d’ocupació que generen, pagant uns sous molt baixos, compensen realment el que la comunitat ha d’oferir? És a dir, el sector públic ingressa impostos dels hotels i dels qui hi treballen, però ha d’oferir més escoles, hospitals, etc. a aquests treballadors. És positiu el balanç per a la comunitat? o és deficitari? La ridícula taxa turística s’empra per fomentar més turisme en lloc de finançar l’estat del benestar. D’altra banda, si realment el turisme proporciona aquest extraordinari benefici per a la ciutat, l’hauríem de percebre en les nostres butxaques, per exemple amb una alíquota rebaixa de l’IBI o del preu del transport públic.

Cada dia més independentistes

La futura república catalana s’alliberarà del llast que suposa l’estat espanyol, també en matèria turística. Les traves perquè els vols transoceànics arribin al nostre aeroport, per exemple, entorpeixen qualsevol planificació. L’altra cara de la moneda és que gràcies a Mariano Rajoy (una abraçada al capo sordmut i cec, i –si us plau– no es faci encara la lobotomia) es generen de l’ordre de 400 independentistes nous cada dia, segons les xifres oficials del CEO. I jo, que sóc d’aquell 20% de separatistes de tota la vida, i que el 1981 ja em reunia amb independentistes canaris a Madrid, els dono la benvinguda.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .