Article

Pare Batllori, una residència i centre de dia que trenca estereotips

juny 20, 2017

Oriol Adán / Forma part de la Fundació Vella Terra, i promou una sèrie de programes i serveis dedicats a millorar la qualitat de vida de la gent gran

Fundada el 19 de juliol de 2003, la Residència i Centre de Dia Pare Batllori és a punt de complir 15 anys malgrat la mala situació econòmica que pateix, des de ja fa molt temps, el sector dels recursos assistencials. Actualment compta amb 90 places per a residents i 32 més per a persones que assisteixen únicament al centre de dia, i sota el ventall de la Fundació Vella Terra promou un programa d’activitats i serveis dedicat a millorar la qualitat de vida de la gent gran, diferenciant-se molt de la visió estereotipada que encara es té de les residències per a la tercera edat.

Manca de recursos

Recentment, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) reclamava  a la Generalitat més diners públics per dedicar a les residències, centres de dia i serveis d’ajuda a domicili de la tercera edat per evitar-ne el col·lapse, ja que actualment hi ha prop de 24.000 persones esperant a rebre alguna de les places públiques disponibles a Catalunya.

Pare Batllori 2 (2)

Pare Batllori

Cinta Pascual, presidenta d’ACRA, explicava que sense una major inversió de diners públics “caldria dissenyar uns serveis mínims amb el més imprescindible, un servei low-cost”. Pascual alertava també de l’augment de residències que es veuen obligades a tancar davant la manca de recursos. “Abans rebíem una trucada a l’any de gent denunciant la seva mala situació econòmica, però ara les trucades ja són mensuals.”

Fundació Vella Terra

La residència i centre de dia Pare Batllori treballa dins l’equip de la Fundació Vella Terra, entitat sense ànim de lucre formada per 11 residències d’arreu de Catalunya que treballen amb una premissa clara: “Primer, les persones”. Entre aquestes 11, hi ha les que treballen al servei de la gent gran, d’altres que ho fan al servei de persones amb discapacitat i també d’altres que treballen al servei de persones amb malalties mentals.

Un dels punts característics de la forma de treballar d’aquesta fundació és que, des del respecte per les persones, cada resident d’aquests centres rep una atenció individualitzada, i es manté una aposta constant per la innovació i la creativitat dirigides a poder millorar constantment.

Activitats al barri

Abans de l’arribada de la residència i centre de dia Pare Batllori, des del barri es va pressionar molt per poder tenir una associació així al Poble-sec, i el mateix barri ha esdevingut també un lloc ideal per a dur a terme bona part de les activitats de l’entitat. A més de sessions de teràpia assistida amb animals de companyia o de treballar, entre altres coses, l’estimulació multisensorial o la memòria, són freqüents les visites de nens i nenes de les escoles del barri per compartir activitats amb la gent gran.

Sovint, la residència també rep la col·laboració de voluntaris com els de Baixem al carrer, amb qui els residents del Pare Batllori poden fer activitats diferents a les habituals com anar a l’Auditori a gaudir de la música en directe. Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .