Article

Per una educació finlandesa

juny 9, 2014

‘El profesor chiflado y Mister Wert’, una crítica al sistema educatiu espanyol

llibre_wert_ok@Jordillavore / El periodista Tomás García Yebra (Madrid, 1956) acaba de publicar el seu darrer llibre El profesor chiflado y Mister Wert (Funambulista) on dóna una bona repassada al sistema educatiu actual que tenim (o patim, com preferiu), amb un estil literari ben clar i senzill. Per cert, abans d’entrar en matèria, voldria avisar-vos que el senyor Wert al que fa esment el títol no és pas l’ínclit ministre sinó que fa referència al seu pare, Ricardo, que va publicar algunes novel·les negres a mitjans del segle passat, entre les que destaca Cinco le vieron morir (1964).

García Yebra parteix de la figura de Don Eufrasio Tónico, un professor en la seixantena, que fa classe de Llengua i Literatura en un col·legi finlandès de Madrid. Els seus mètodes no seran ben vistos per la resta del professorat; però, per sort, la directora del centre Sabina Aldecoa (transsumpte literari de l’escriptora lleonesa Josefina Aldecoa), es posarà de la seva part. D’aquesta manera, l’autor, remarca el seu parer: el principal problema de l’ensenyament a Espanya és un professorat on hi ha massa gent que té coneixements, però que no els sap transmetre adequadament als alumnes.

Al llarg de tota l’obra, l’autor atacarà l’actual sistema educatiu, pensat per governs, de diferents colors polítics, que no volen que els ciutadans tinguin capacitat crítica per pensar per ells mateixos, sinó per avalar els obscurs interessos que defensen les elits extractives. García Yebra creu que seria bo que hi hagués classes on s’estudiés, per exemple, com es gestionen els diners o com funcionen, realment, les hipoteques. L’autor, emperò, és pessimista, ja que no creu que la cobdícia i la corrupció, tan pròpies del gènere humà, ho permetin.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .