Article

Rossend Llurba torna per explicar la història del Paral·lel

setembre 17, 2017

Gil Toll La família Llurba ha conservat els documents de l’autor

Al número 16 del carrer del Roser hi va instal·lar una placa el Centre de Recerca Històrica del Poble-sec ara fa deu anys. Allà es reconeix la figura d’un autor poc conegut entre les generacions actuals, però que va tenir molta repercussió a principis del segle XX per les seves obres de teatre i cançons que s’interpretaven als escenaris del Paral·lel, quan aquesta avinguda era un dels eixos d’oci més importants d’Europa.

Rossend_Llurba_1-0

Rossend Llurba havia nascut a El Vilosell, a les Garrigues, però va arribar a Barcelona amb 6 anys a finals del XIX i va viure la construcció de l’avinguda i, més important, va ser protagonista de la història del teatre popular que hi va tenir lloc. Conscient de la importància del seu coneixement directe, Llurba va iniciar una història del Paral·lel de la qual en va completar dos capítols. No va ser a temps d’acabar una obra que havia d’abastar la història de l’avinguda des dels seus inicis fins els anys 50, ja que va morir el 1954. 

Però l’autor havia escrit altres textos i articles relatius a la història del Paral·lel que ara s’han aplegat en un llibre editat per Albert Arribas a l’editorial Comanegra amb presentacions de Xavier Albertí, que va comissaria la gran exposició del Paral·lel que es va fer al CCCB, i Enric H. March.

La vida quotidiana

El resultat és un testimoni de primera línia que ens explica com els nois del barri aprenien història amb les representacions dels germans Onofri d’escenes de la guerra franco prussiana de 1870. O com els primers espectadors del Cinematógrafo Lumière veien les mateixes pel·lícules durant setmanes perquè no n’hi havia de noves els primers anys. Mentrestant, al carrer es podien distraure veient l’actuació de veterans de la guerra de Cuba o Filipines que evocaven les seves penes amb tristes guajires acompanyades a la guitarra.

Fons de la família Llurba

El llibre inclou també una àmplia selecció de fotografies de diferents arxius que ajuden el lector a completar l’experiència d’immersió en el passat. A més, hi ha el text del primer cuplet català, La font del Xirineu, del qual n’és autor Rossend Llurba. I una Cançó del Paral·lel, una obra lírica també escrita per ell.

Tot això no hauria estat possible si la família de Rossend Llurba no hagués conservat els documents de l’autor i hagués permès l’accés d’especialistes que els han posat en valor. Isabel i Magda Llurba són les actuals dipositàries d’un fons que va iniciar Mercè Llurba, filla de l’autor.

 Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .