Article

Teatro Cómico (1905-1962)

juliol 7, 2017

Barcelofília / Va aconseguir superar la postguerra i arribar amb dignitat fins l’any 1962

Considerat un dels locals més emblemàtics de la història del Paral·lel, el Teatro Cómico va obrir portes el 21 de juny de 1905. Va ser construït per l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall sobre el solar situat en els números 85 i 87, entre els carrers Tapioles i Poeta Cabanyes. El seu primer propietari va ser Guillem Juncà i Padró, un dels autèntics precursors del Paral·lel. En aquells primers anys, el Cómico incorporava un cafè i un jardí, La Alameda del Cómico, on a l’estiu s’hi feien representacions. Inicialment el local es va especialitzar en sarsuela. El 1907 Manuel Penella hi va estrenar Amor ciego. Més tard, en els feliços anys 20, s’hi van començar a representar revistes musicals, boxa i concursos de ball.

Cómico 1 (2)

1949. Carmen de Lirio a la revista ‘Escuela de Vampiresas’

No obstant, els espectacles de revista varen ser realment els que van portar al Cómico als seus anys de més popularitat i esplendor. És per això que se’l coneixia popularment com el Palacio de la Revista. Entre 1925 i 1930, sota la direcció de l’empresari Manuel Sugrañes Albert, el local va aconseguir els seus èxits més clamorosos i ben aviat es convertia en el favorit de tots els empresaris madrilenys que portaven els seus espectacles a Barcelona.

Acabada la guerra el Cómico va reprendre la seva activitat. El local va aconseguir suportar amb molta dignitat els primers anys de la postguerra. Jacinto Guerro hi va estrenar la sarsula Déjate Querer el 1941 i Arthur Kaps amb Franz Joham i els anomenats Vienesos eren assidus a la segona meitat dels anys 50. 

Ja amb Joaquín Gasa com a empresari, l’escenari va veure desfilar artistes de la talla de Maruja Tamayo, Alady, Mary Santpere o la sensual Carmen de Lirio, famosa pel seu idili amb un conegut militar franquista de l’època.

A finals dels 50, l’edifici del Cómico presentava un aspecte decadent, amenaçava ruïna i tot feia preveure la seva fi, que es va produir el 17 de maig de 1962. Mesos després es va dir que el sostre del local probablement no hagués suportat la gran nevada que va caure sobre Barcelona el dia de Nadal d’aquell mateix any. En poc temps fou enderrocat i s’hi va aixecar un edifici d’habitatges.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .