Article

Topall a la sobredosi de bars al Poble-sec

març 29, 2015

L’eix Blesa-Blai reordenarà les terrasses per reduir l’impacte visual i acústic, tot i que s’augmentarà en cinc el nombre total de taules

@molina_jordi / L’Ajuntament de Barcelona ha mogut fitxa i ha aprovat, inicialment, un pla d’usos que tanca la porta a la proliferació de més bars i hotels al Poble-sec. En concret, suspèn la concessió de llicències d’apartaments, albergs juvenils, pensions, hotels i establiments que facin activitats musicals o de restauració, com ara bars o botigues de degustació –els coneguts col·loquialment com badulaques—. Segons el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, aquesta mesura respon a “una reclamació unànime del barri” i qualifica el nou pla d’usos de “restrictiu” envers l’activitat comercial.

El document aprovat entra ara en un període de tres mesos d’exposició en què es podran presentar al·legacions, i caldrà esperar a després de les eleccions per ser rubricat definitivament. El pla exclou els comerços amb façana al recent inaugurat Paral·lel, que es regularà per una normativa específica. El que sí que incorpora el text de forma nítida és la prohibició de l’obertura de nous establiments en les zones més saturades, com l’eix Blai-Blesa –amb 45 bars—, Vilà i Vilà o Nou de la Rambla; i la limitació en la resta d’espais mitjançant un sistema de criteris d’amplada dels carrers i del nombre d’establiments de cada espai.

blai_1web

Caldrà que taules i cadires incorporin tacs de goma les potes / Jordi Molina

“Més val tard que mai”, explica el president de la Coordinadora d’Entitats, Josep Guzmán, que valora positivament la regulació, després de molts anys d’haver demanat incansablement al consistori la implementació d’un pla d’usos a la zona. “Ara hem d’evitar que els 45 bars de Blai no siguin propietat de grans empreses, cal diversificar l’oferta i impedir els monopolis”. També donen llum verda dels del sector comercial. “El moment en què corre perill la convivència entre veïns i un tipus de comerç concret s’ha de posar remei”, explica el president de l’Associació de Comerciants, Manel Tort. “No haguéssim vist bé un cessament de les llicències indiscriminat i a tot arreu, però sí en aquells punts del barri on hi hagi una saturació que impedeixi el descans veïnal”.

Per a l’Assemblea de Barri, el pla inicial “recull l’essència del procés participatiu”, tal i com admet Marc Serra, que afegeix: “ara cal que no traeixin el veïnat i mantinguin el redactat”. Segons aquest col·lectiu “és positiu” que es prenguin mesures per restringir els hotels i albergs juvenils, però demanem “valentia” als grups municipals per mantenir les propostes debatudes i consensuades durant el procés. Per la seva part, i en declaracions als mitjans, la Unió d’Associacions del Veïns també secunden la mesura, entenent que incorpora el component restrictiu necessari.

Més taules, però millor distribuïdes

A banda del pla d’usos, el consistori també ha aprovat inicialment l’ordenació singular de terrasses dels carrers de Blai i Blesa que, tot i que no disminuiran, sí que estaran millor distribuïdes. Es limita a 37 les llicències per situar taules al carrer, actualment n’hi ha 34, i a quatre taules per establiment. L’ordenació –una de la trentena que tindran normativa específica a la cuitat—estableix les dotze de la nit com a límit de tancament de les terrasses i obliga a situar-les al centre del carrer, alliberant les façanes.

Veïns del Paral·lel protesten sota la pluja / J.Molina

Les dotze de la nit, horari límit de tancament de les terrasses a Blai / Jordi Molina

La normativa, però, no contenta del tot al sector comercial, que ha fet un “gran esforç” per ajustar-se a les demandes veïnals. “No és un bon acord pels restauradors que han perdut taules i una hora comercial; però entenem que hi ha un problemàtica veïnal que cal resoldre”, explica Tort, que posa en valor la solidaritat del sector amb el veïnat. En canvi, l’Assemblea de Barri denuncia “l’opacitat” de l’Ajuntament, que en comptes de limitar el nombre total de taules, l’ha augmentat: “Si viure a Blai amb 143 taules de terrasses ja és un infern per molts veïns, com se’ls hi explicarà que després del pla d’ordenació passarà a haver-n’hi 148?”, es pregunta Serra. La gran diferència serà l’impacte visual, que malgrat una ampliació de cinc taules, serà menor i més repartit al llarg de l’eix Blesa-Blai.

La nova llei mirarà de millorar la situació amb altres mesures complementàries, com ara la prohibició de jardineres, per guanyar una mica més d’espai, i la incorporació obligatòria tacs de goma les potes de les taules i cadires per disminuir el soroll. Les sol·licituds de llicències que pugui sorgir s’aniran adaptant a mesura que les que siguin vigents es vagin extingint i l’adjudicació és farà a través d’un sorteig públic.

El pla d’usos és fruit del treball comunitari dels veïns i comerciants del Poble-sec. El procés, que ha durat tres mesos i que s’ha dinamitzat per tècnics contractats per l’Ajuntament, ha constat de dos debats oberts i una sessió informativa. El resultat es va saldar amb més de 100 propostes.Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .