Article

Un balcó al Poble-sec: El pintor Joan Brull i el Poble-sec

febrer 4, 2018

Júlia Costa / 

El passat mes de novembre vam dedicar la xerrada de CERHISEC al pintor Joan Brull i Vinyoles (Barcelona, 1863-1912). Va ser alumne de Simó Gómez Polo, pel taller del qual, al carrer Tapiloes, va passar el bo i millor de l’ambient artístic, musical i literari de l’època. Gómez Polo va morir amb poc més de trenta anys. Brull va morir abans de complir els cinquanta.

Joan Brull

Joan Brull

Brull té una obra diversa, encara que se’l relacioni amb el simbolisme i amb els seus encisadors caps de nena o imatges costumistes. Va ocupar l’antic taller del pintor Gómez Polo, després va viure al carrer Blai i finalment es va fer construir una torre que encara existeix a la part alta del Poble-sec. Va participar en moltes exposicions i va rebre premis diversos al llarg de la seva vida professional.

CERHISEC va tenir la sort de poder comptar amb Isabel Fabregat, doctora en Història de l’Art i que ha estat la comissària de l’actual exposició del MNAC sobre Ramon Pichot. Fabregat i Reyes Faus, una altra historiadora, van endegar una iniciativa a través de Verkami per tal de catalogar virtualment l’obra del pintor. Han elaborat una web molt interessant sobre Brull i la seva obra, molt més eclèctica i diversa del que es pot pensar. Com a curiositat, dir que actualment un quadre del pintor es troba a l’altra exposició del MNAC, la de Francesc Torres, La caixa entròpica, ja que va ser un dels nus femenins agredits l’any 1952.

Va explicar Isabel Fabregat, a la xerrada, que al mercat hi ha pocs quadres de Brull ja que la família no se n’ha volgut desprendre. Faria falta una exposició monogràfica ben muntada, de fet Fabregat i Faus ja van tenir cura de la que es va fer a Girona, el 2009. Però a Barcelona, de moment, res de res. 

 Copyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .