Article

Una Finestra a l’Assemblea de Barri

desembre 16, 2013

Urbanisme depredador

Al Poble Sec, segons dades del Departament d’Ocupació i Empresa de la Generalitat de Catalunya, hi ha 345 pisos registrats com a turístics –els il·legals, és clar, no s’hi conten. Existeixen també blocs d’edificis sencers –per exemple al carrers Nou de la Rambla o Tapioles– que pertanyen a una mateixa empresa immobiliària o propietari i que es destinen només al turisme. Alhora, es preveu que es duguin a terme durant els propers mesos almenys deu desnonaments; i molts veïns i veïnes ja han hagut de marxar del barri per l’elevat preu de la vida i de l’habitatge, que al contrari que a la resta de Barcelona, hi ha baixat amb prou feines.

Pel que fa a l’habitatge, continuem parlant doncs d’un negoci, en comptes d’un dret. I quant als pisos turístics, parlem d’immobles que destrueixin el teixit quotidià del barri; d’una lògica que sembla difícil d’aturar i que el Pla Paral·lel, justament, tractarà d’intensificar a costa del veïnat més precari; i tot plegat, d’un model depredador d’urbanisme, economicista i salvatge, que dóna prioritat a l’acumulació de riquesa i capital fixe per sobre de l’accés a un habitatge digne. Com si l’ús del Poble Sec fos el d’una cadena tròfica, on nosaltres som la darrera espècie a dins d’un ecosistema urbà vertical i violent.

web1_ok

Manifestació en contra de la reforma del Paral·lel / J.Molina

pisos_turistics

Al Poble Sec, segons dades oficials hi ha 345 pisos registrats com a turístics / J.Molina

A Ciutat Vella, finalment, el nou Pla d’Usos restringeix una mica –geogràfica i patrimonialment– l’apertura d’hotels. No hi ha cap pla que ho faci, però, a les rondes de Sant Pau i Sant Antoni ni al Paral·lel, que acabaran rebent aquest flux hoteler. Al mateix temps, el mobbing immobiliari, com ens van contar moltes persones a l’últim Trocasec –a propòsit del mapejat col·lectiu del barri que hi vàrem muntar–, creix davant la indiferència del govern local i del districte. Al 154 de Nou de la Rambla, per exemple, “pràcticament tot el bloc s’ha tornat de pisos turístics; nomes ‘resisteix’ el 1r 1a”, ens va explicar un veí. N’hi ha molts més casos, tot arreu. Davant d’aquest procés que porta sota el braç empobriment, especulació i, molt sovint, malestar i soroll; davant d’aquesta depredació urbanística, què podem fer juntes?

Repensar Poble Sec
www.assemblea.barripoblesec.org
assembleapoblesec@gmail.com
@barripoblesecCopyright © 2012. Zona Sec

RSS web per ADRA Informatica .